Óriási probléma a stressz, mégsem foglalkozunk vele megfelelően

Noha a stressz óriási probléma, sokan olyan kevésbé hatékony módszerekkel próbálják legyőzni, mint a tévézés. Mutatjuk, hogy milyen megoldások segítik a stresszoldást és az életmódváltást.

2024. január 30., 12:17

Szerző:

stressz kezelésével kapcsolatos változtatások vezetik a listát abban az ez európai felmérésben, amiben válaszadók elsöprő többsége, mintegy 91 százaléka szeretne javítani egészségi állapotának legalább egy aspektusán – derült ki a Huawei és az Ipsos nyolc európai országot vizsgáló közös kutatásából. Bajnai Nóra pszichológus szerint a megoldás inkább a szeretteinkkel töltött idő és a mozgás lehet. A technológia szintén segítheti az életmódváltást; a felmérés szerint az okosóra használók döntő többségénél a mentális egészségük javítását is támogathatja az eszközük – olvasható a Huawe közleményben. 

Beszélgetés, zenehallgatás és sorozatnézés a legnépszerűbb módszerek stressz ellen

Az európai válaszadók számára a stressz oldásának elsődleges módja a személyes kapcsolatok ápolása és a zenehallgatás (52-52 százalék), ezt azonban csak egy százalékkal követi a televízió, sorozatok nézése. Sokan a sétálást részesítik előnyben (50 százalék), ugyanakkor a futást (17 százalék) és a meditációt (16 százalék) jelölték meg a legkevesebben.

Bajnai Nóra pszichológus szerint a többség igyekszik tenni a stresszfeldolgozás érdekében, legalább ösztönös úton: „Ez sokszor nem megfelelő megoldásokhoz vezet, amilyen például az alkoholfogyasztás, és a hasonlóan addiktív televíziózás vagy képernyőidő” – állítja a szakember.  „Ez utóbbi kétélű fegyver, mert amellett, hogy függőséget okozhat, túlstimulál és éppen az érzelmi állapottal, stresszel kapcsolatos tudatosságot kapcsolja ki. Eltereli a figyelmet az eredeti problémáról, ami így ott marad a háttérben” – foglalta össze.

A megoldás a mozgás, a humor és a szeretteinkkel töltött idő

A szakértő szerint a szociális kapcsolatok ápolása hatékony lehet a stressz kezelésére: a nevetés, a testi kontaktus szeretteinkkel, a humor, a szeretetteli együttlétek endorfint szabadítanak fel, és kiemelik az egyént a toxikus hatásmezőből, amit a stressz kelt. A jelenleg ismert stresszkezelési módok közül a mozgás a leghatásosabb: „A mozgás, még ha csak napi pár perc erejéig végezzük is, verhetetlen” – emeli ki Bajnai Nóra. „Endorfint juttat a véráramba, csökkenti a stressz által előidézett izomfeszültséget, testi-lelki szinten relaxációs választ vált ki. A mozgás emellett enyhíti a stressz következtében fellépő emésztési zavarokat, növeli az energiaszintet, pihentetőbb alvást eredményez, és csökkenti a stresszbetegségek kialakulását is”– tette hozzá.  A Huawei és az Ipsos felmérése szerint a sporttal mégis hadilábon áll a többség: a válaszadóknak kevesebb, mint fele figyel csak oda a napi testmozgásra, és csak 40 százalékuk sportol rendszeresen.

Kézzelfogható javulás az okosórák segítségével

A kutatás kiemelten vizsgálta a rendszeres okosóra-használók szokásait is. A technológia segítségével az okosóra használó válaszadók 86 százaléka szerint eszközük a mentális egészségükön is javított, 76 százalékuk szerint pedig általános életminőségükre is kedvező hatással van. Az okosórák, a mentális egészséget a folyamatos stresszmérésen és a kapcsolódó relaxáló légzőgyakorlatokon túl a felállásra és mozgásra történő rendszeres emlékeztetőkkel segítik, rendszerességre ösztönöznek, az Egészség appban pedig egészségi adatainkról folyamatos visszajelzést adnak, így a fejlődés is jól látható. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Ezequiel Sambresqui / AltoPress / PhotoAlto via AFP)