Fókuszban a magyar népbetegség: ez áll a stresszevés hátterében

A stresszevés bár átmenetileg segítséget nyújt, hosszú távon azonban komoly egészségügyi problémát okoz.

2024. október 10., 15:56

Szerző:

A stressz sokak számára jár az evési szokások megváltozásával. Amíg azonban egyesek elveszítik az étvágyukat és kihagyják az étkezéseket, addig mások a stresszevés intézményébe menekülnek a feszültségük elől. Utóbbi csoport tagjai ráadásul megesküdnek bizonyos kényelmi ételekre, melyek azt az érzetet keltik bennük, hogy jól érzik magukat. 

A stresszevés három fő oka 

Biológiailag arra vagyunk programozva, hogy stressz esetén együnk – jelentette ki Jacqueline Shiels, az étkezési zavarokra és rendellenes étkezésre szakosodott klinikai szakpszichológus a HuffPostnak. Hozzátette: ennek oka, hogy a stressz kortizolt vált ki az emberi szervezetből, ami egy stresszhormon, és komoly szerepet játszik az étvágy és a sóvárgás kialakulásában. Azaz a testünk az evést tartja a legmegfelelőbb módnak arra, hogy megbirkózzon a valós vagy képzelt fenyegetésekkel.

A stresszevésnek persze nem csak lelki okai vannak, kialakulásában a társadalmi szokások és a kulturális hagyományok szintén szerepet játszanak. Ezek egyaránt arra késztetnek minket, hogy ismerős ételek után sóvárogjunk, amikor stresszhatás alatt állunk. A legtöbben valamilyen ételt kapcsolnak a családjukhoz és a hagyományaikhoz, illetve pozitív érzelmeket társítanak hozzájuk. Így amikor feszültek, akkor visszatérhetnek ahhoz, amiről már tudják, hogy örömet és nyugalmat hoz nekik. A szakpszichológus szerint sokak számára a kedvenc snackjük lehet a legjobb módja annak, hogy megjutalmazzák önmagukat a nehéz időkben. 

Végül a stresszevésnek van egy pszichológiai összetevője is: egy átmeneti kényelemérzetet biztosít, valamint figyelemelterelésként szolgál. Azaz amikor stresszesek vagyunk, a legtöbben jól és nyugodtan akarjuk érezni magunkat, ezért megpróbáljuk valamivel elterelni a figyelmünket. Ebből adódóan az emberek gyakran fordulnak olyan ételekhez, amelyeket élveznek, és segítenek nekik elnyomni a negatív érzelmeiket. 

De vajon a stresszevés valóban segít elnyomni a stresszt?

Nos, Jacqueline Shiels szerint a stresszevés bár azonnal hatást gyakorol a stresszre, ám azok nem tartanak sokáig. Ez azért van így, mert a negatív érzelmek elnyomása csak ideiglenes állapotot idéz elő, így semmit sem tesz a stressz okának kezelésére. Ám hogy a stresszevés mégis hogyan segít rövid távon enyhíteni a stresszt? Ennek négy fő oka van:

  • Bizonyos ételek fogyasztásának biokémiai hatása van, amitől jobban érezzük magunkat. Bizonyos típusú ételek – például a szénhidrátok – fogyasztása pedig kiválthatja a neurotranszmitterek felszabadulását, ami egy azonnali nyugtató hatást fejthet ki.
  • Néhány ember számára az étel elkészítésével és elfogyasztásával kapcsolatos rutinok és rituálék nyugtató hatásúak. 
  • A másokkal való együttlét javíthatja a hangulatunkat, ezért ha felhívjuk egy barátunkat vagy szerettünket, hogy megosszuk vele az ételünket, az segíthet a negatív érzelmek kezelésében.
  • Az étkezés segíthet a vércukorszint szabályozásában, ami pozitív hatással van a hangulatra és segíthet enyhíteni a stresszt. 

A HuffPost végül a cikkében kitért arra is, hogy az egészségtelen ételek fogyasztásának vagy az esztelen evésnek milyen egészségügyi hatásai vannak. A kérdést Avigail Lev klinikai pszichológus tisztázta, aki elmondta, hogy a stressz csökkentésére szolgáló étkezés csak az ürességet táplálja az emberben, nyugtató mechanizmusként szolgál számára. Ha azonban a stresszevést elég gyakran használják megküzdési mechanizmusként, akkor az alkoholizmushoz hasonló függőséget hoz létre. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Freepik)