Hogyan kezeljük, ha túl stresszessé vált a munkahelyünk?

A stressz a XXI. században már annyira az életünk részét képezi, hogy néha szinte észre sem vesszük. Pedig ez a fajta feszültség befolyásolhatja, hogy hogyan viselkedünk a magánéletünkben, hogy mennyire vagyunk fogékonyak a betegségekre, sőt azt is meghatározhatja, hogy motiváltak és hatékonyak tudunk-e lenni professzionális környezetben.

2024. május 30., 00:01

Szerző:

Kétségtelen: a modern munkahelyek hajtása stresszessé tehet minket, ami valamilyen szinten normális. De mit tehetünk akkor, ha teljesen eluralkodik rajtunk ez az érzés a hétköznapokban?

Felismerés és elfogadás

Az első lépés a helyzet felismerése és elfogadása. Fontos megérteni, hogy a túlzott mértékű stressz nemcsak a saját hibánk eredménye lehet, hanem számos külső tényező – például a munkahelyi környezet, a terhelés, a kollegiális viszonyok minősége vagy az elvárások – is nagyban hozzájárulhatnak ehhez. Ha felismerjük és elfogadjuk a stressz jelenlétét, könnyebben tudunk lépéseket tenni annak kezelése érdekében.

Időgazdálkodás és rendezettség

Talán észre sem vesszük, de a nem megfelelő időgazdálkodás nagyban befolyásolhatja azt, hogy mennyire tudjuk kordában tartani a bennük élő feszültséget. Ha rendszeresen – például minden reggel, de legalábbis minden hét elején – átnézzük az előttünk álló feladatokat és priorizáljuk azokat, akkor nemcsak gördülékenyebben és rendszerezettebben megy majd a munka, de a stressz-szintünk is csökkenhet.

Mindebben az is közrejátszik, hogy milyen a környezetünk. Gondoljunk csak bele: ha a reggeli készülődésnél máris káosz van körülöttünk, rögtön stresszesen indulunk neki a napnak. Ezt elkerülendő, legyen mindenre egy jól bejáratott rendszerünk, legyen szó kávéfőzésről, reggeli tornáról vagy éppen a CBD-olaj adagolásáról.

Kommunikáció és együttműködés

A kollégákkal fenntartott kiegyensúlyozott kapcsolat nagyban megkönnyítheti az életünket a munkahelyünkön. Ha egyfajta nyitott párbeszédet folytatunk velük – legyenek ők beosztottak vagy vezetők –, akkor könnyebben megoszthatjuk a stresszforrást jelentő problémáinkat, így megoldásokat is hamarabb találhatunk. Ezzel ráadásul a szervezet zökkenőmentes működését is elősegítjük!

A határok meghúzása

Nem hiába hallunk sokat arról, hogy a munka-magánélet egyensúlyának fenntartása fontos. Ha nem szeretnénk idő előtt kiégni vagy éppen besokallni a munkahelyünkön, akkor igenis időt kell hagynunk a munkahelyen kívüli tevékenységekre, hogy feltöltődhessünk. Húzzuk tehát meg a határokat: ne vigyünk haza munkát, este 6 után és hétvégén már ne vegyük fel a telefont. Ez csak néhány példa, azt, hogy számunkra mi kényelmes, határozzuk meg mi magunk!

Egészséges életmód

Abban, hogy mennyire tudjuk jól kezelni a stresszt, nagy szerepe van az egészséges életmódnak. A rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás segít, hogy a mindennapok kihívásait könnyebben vegyük. Emellett különböző étrend-kiegészítőket is bevethetünk: a B-vitaminok vagy az omega-3 zsírsav is segítségünkre lehet. Emellett érdemes képben maradni a legújabb termékek kapcsán is: az egyre népszerűbbé váló CBD-olaj lehetséges hatásait például egyelőre kutatják, de egyre több szó esik a bél egészségét támogató prebiotikumokról, posztbiotikumokról, illetve szimbiotikumokról is.

Ha szükséges, lépjünk

Előfordulhat, hogy sem a kollégákkal való helyes kommunikáció, sem a profi priorizálás, sem az egészséges életmód fenntartása nem segít: a munkahelyünk minden igyekezetünk ellenére túlságosan stresszes, és ez már az életminőségünkre is kihat. Ilyen helyzetben ismét az első tanácshoz kell visszatérnünk: a felismerés kulcsfontosságú. Akkor is, amikor azt kell felismernünk, hogy egy munkahely már nem szolgálja a mi érdekeinket – ilyenkor jöhet el annak az ideje, hogy továbblépünk.

Ennek többféle módja is van, attól függően, hogy milyen pozícióban dolgozunk, de minden esetre van egy tanács, amit érdemes megfogadni: ne égessünk fel magunk mögött minden hidat. Ez a saját lelki békénk megőrzése és az esetleges jövőbeli szakmai előrejutásunk miatt is fontos lehet.

Mindezek mellett pedig bármilyen munkahelyen is töltsük a napjainkat, figyeljünk oda az egészségünkre! Ennek megtartása ugyanis kulcsfontosságú, bármerre is sodorjon minket az élet. Törekedjünk a kiegyensúlyozottságra, mozogjunk sokat, részesítsük előnyben az egészséges ételeket és közben maradjunk nyitottak: kövessük figyelemmel a CBD-olaj hatásaira vonatkozó kutatásokat és a legújabb életmódra vonatkozó irányelveket, hiszen a tudomány ezen a téren is napról napra fejlődik.

(x)