Ijesztő oka lehet, ha túl magas a nyugalmi pulzusa

A megnövekedett pulzusszám nem feltétlenül aggasztó, de azért nem árt rá odafigyelni. 

2024. május 13., 14:28

Szerző:

Valószínűleg azt már ön is észrevette, hogy például edzés közben magasabb, míg ellazult állapotban alacsonyabb a pulzusa. Viszont, ha már előfordult önnel is, hogy nyugalmi állapotban hevesebb volt a szívverése, akkor bizonyára okkal merül fel a kérdés: mi lehet ennek az oka? Nos, általában nem kell nagy bajra gondolni, de sajnos ijesztő oka is lehet annak, ha a nyugalmi pulzus túl magas. 

Először is tisztázzuk: mi számít magas pulzusnak? 

A nyugalmi pulzusszámnak általában percenként 60 és 100 között kell lennie. A 100/percnél magasabb nyugalmi szíverrést számos tényező okozhatja, köztük a stressz is. Akár hiszi, akár nem, de az életmódbeli tényezők gyakran fizikai tünetek formájában próbálják meg az ember tudtára adni, hogy valami nincs rendben. Ez azért nagyon ijesztő, mert ilyenkor hiába fordul orvoshoz, hiszen valószínűleg semmiféle egészségügyi problémát nem fognak találni a háttérben. Éppen ezért, ha a heves szívdobogása látszólag indokolatlan, akkor nagy eséllyel a kiváltó ok nem más, mint a stressz. 

Hogyan csökkentheti? 

Rendben, de akkor jogosan merülhet fel a kérdés, hogyan csökkentheti a stressz által okozott magas pulzusszámot? Először is próbálja meg megtanulni kezelni. Nyilván ezt mondani könnyű, de a helyzet az, hogy másként nem megy. Érdemes lehet kipróbálni különböző meditációs technikákat, de a mozgás is hatékony lehet a stressz kezelésében. Nagyon magas pulzus esetén jobb kerülni az olyan edzéseket, amik nagyon megdolgoztatják a szívet, de például a jóga vagy a pilates szuper alternatíva lehet. Emellett nagyon fontos, hogy szánjon időt olyan tevékenységekre, amiket élvez, de remek ötlet lehet egy új hobbi elsajátítása is. Amennyiben ön dohányzik, akkor célszerű abbahagynia, a cigizés ugyanis gyors szívverést eredményezhet, ráadásul a pöfékelés a szívbetegségek kialakulásáért is felelős lehet. 

Egészséges étkezés 

A stressz csökkentésében, ezzel pedig a pulzusszám normalizálásában vezető szerepet játszik az egészséges étkezés. Összpontosítson mindennap arra, hogy a menüjében helyet kapjanak a teljes kiőrlésű gabonák, a fehérjék, az alacsony zsírtartalmú ételek, valamint a friss zöldségek és gyümölcsök. A telített zsírokat, az alkoholt és a cukrokat és a nagyobb mennyiségű koffeint pedig igyekezzen kerülni. 

(Forrás: Hackensack Meridian Health, Fotó: Freepik)