Lassítható a gyors pulzus – egy kardiológus tanácsai

A túl gyors pulzus betegségek előjele is lehet. 

2024. március 1., 13:19

Szerző:

A gyors pulzus lelassításának lehetőségeire és az orvosi kezelés jelentőségére hívja fel a figyelmet Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa. A lassú, tartós pulzusszám emelkedés nem tűnik „gyanúsnak”, hiszen sokszor évek alatt szökik egyre feljebb a szívverések száma. Éppen ezért emiatt ritkán fordulnak orvoshoz az érintettek, hiszen nem érzékelik a változást. Az automata vérnyomásmérőn megjelenő, és esetleg fokozatosan emelkedő pulzusértékekre azonban érdemes felfigyelni, és utánajárni, mi áll a jelenség hátterében – írja az Egészség Kalauz.

A gyors pulzus miatt úgy érzi, kiugrik a szíve 

A hirtelen megemelkedő pulzusérték, a szapora pulzus viszont már ijesztő is lehet, hiszen sokakban olyan érzést kelt, mintha „kiugrana a szívük”. A tünet alapvető oka, hogy valami miatt az agy parancsot küld a szívnek, hogy keményebb munkára van szüksége. Ilyenkor megnövekszik a szívverések száma, érzékelhetően kialakul a szapora pulzus, az erős szívdobogásérzés, de megjelenhet a mellkasi fájdalom vagy akár a repkedő érzés is a mellkasban. Az esetek jelentős részében ennek hátterében természetes jelenség áll, mint a stressz, a fizikai megterhelés, a magas hőmérséklet vagy az arra hajlamos személyeknél egy hirtelen felállás. Ugyanakkor a rendszeresen jelentkező szapora pulzus betegségre is utalhat.

„Sokan akkor fordulnak orvoshoz, amikor nem csak gyorsnak, de szabálytalannak is érzik a pulzusukat, esetleg olyan tüneteket is tapasztalnak, mint a gyengeség, fáradtság, szédülés, esetleg eszméletvesztés, légszomj, mellkasi fájdalom, szorongás, félelemérzet. Ilyenkor mindenképpen utána kell járni, nem alakult-e ki valamilyen szívritmuszavar” – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta, a szívritmuszavar specialistája. „A kivizsgálás akkor is fontos, ha a tünet mindig elmúlik, ugyanis még az enyhébb szívritmuszavar is kockázatot jelent más, súlyos betegségek szempontjából”– hangsúlyozza a kardiológus. 

Így lassítható le a gyors pulzus 

Ezek olyan mozdulatok, mozdulatsorok, amit a páciens maga is el tud végezni a szívverés lelassítására. Ide tartozik a köhögés, a lefekvés, amely során olyan izmokat kell összehúzni, mintha székletürítést végeznénk vagy az arcra helyezett jégakku, illetve akár egy zacskó mirelit zöldség. Ezek a manőverek a vagus idegre hatnak, ami segít a pulzus kontrollálásában. A szakember kiemeli, hogy azoknál, akiknél ezt az orvos már elrendelte, túl szapora pulzus esetén gyógyszert kell bevenni.

„Amennyiben a túl gyors pulzus okai nem életmódbeliek, vagy akár egy gyógyszer mellékhatásaként jelentkezik a tünet, és a kivizsgálás során úgy ítéljük meg, hogy kezelés szükséges, több lehetőség közül választhatunk” – ismerteti Sztancsik doktornő. Amennyiben úgy érzi, hogy rendesen kiugrik a szíve feltétlenül forduljon orvoshoz!

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:  ROSLAN RAHMAN / AFP)

A japánkertnek és a japán stílusban épült kertnek az a célja, hogy egyszerre gyönyörködtessen és elgondolkodtasson, békés, nyugalmat árasztó helye legyen az elmélyülésnek, meditációnak. Ugyanakkor a japánkertben fellelhetjük az érdekes formájú köveket, ritka növényfajokat is.