Íme a szívbetegség 5 korai jele, amit mindenki figyelmen kívül hagy

A szívbetegség az egyik leggyakoribb halálok a világon, éppen ezért fontos tudni, milyen tünetekre kell minél hamarabb odafigyelni. 

2024. május 1., 13:41

Szerző:

A szívbetegségnek számos tünete lehet, köztük olyan korai jelek, amelyekről nem is gondolná, hogy feltétlenül nagyobb bajt jelezhetnek. Összeállításunkban most mutatunk három olyan alattomos tünetet, amikre nem árt odafigyelni, pláne, ha rendszeresen jelentkeznek. 

Légszomj 

A légszomj természetesen nem kizárólag akkor jelentkezhet, ha valakinek szívbetegsége van, viszont, ha már régebb óta fennálló állapotról beszélünk, akkor nem árt egy alaposan kivizsgálást kérni. A légszomj ugyanis a szívbillenytűkkel vagy a vér pumpáló képességével kapcsolatos problémák következménye is lehet.

Fáradtság 

Nyilvánvalóan a fáradtságot is több minden okozhatja, egy-egy éjszaka rosszabbul alszik, értelemszerűen másnap kevésbé lesz produktív. Viszont, ha ez a fáradtságérzés kezd krónikussá válni, akkor is jelentkezik, ha alapvetően megfelelő mennyiségű és minőségű volt az alvása, akkor célszerű lehet szakemberhez fordulni, mert nem kizárt, hogy a szív nehezen pumpál vért a test szöveteibe és ez okozza a baj. 

Migrén 

A migrénnek is több oka lehet, vannak, akik nehezen viselik a frontokat, az időjárás folyamatos változása pedig megviseli a szervezetüket. Azonban, ha a migrén már-már napi szinten jelentkezik, akkor javallt orvoshoz fordulni. A kutatók ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy a összefüggés lehet a kardiovaszkuláris események és a migén között, különösen az aurával járó migrén esetében. Az aurás migrén egy olyan állapot, melynek során az ismétlődő fejfájás más érzékszervi zavarokkal, például fényvillanással vagy vakfoltokkal jelentkezik. 

Körömelváltozások 

A szívbetegségek a körmökben vagy azok környékén is megnyilvánulhatnak. A köröm alatti vöröses vagy lilás vonalak, amelyekről tudja, nem sérülésből származnak, szívproblémára utalhatnak. 

Pánikroham-szerű tünetek 

A szorongás, izzadás, émelygés a pánikroham klasszikus tünetei, de a szívroham korai jelei is lehetnek. Ha ezekkel a tünetekkel légszomj vagy mellkasi fájdalom is társul, akkor azonnal forduljon orvoshoz, írja a health.com

 (Fotó: Freepik)