Mégsem véd meg a vegán étrend a szívbetegségektől
Önmagában nem csökkenti a kardiológiai problémák kockázatát.
Egy friss tanulmány szerint önmagában nem csökkenti a kizárólagos növényi étrend a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát. A CNN közlése szerint olyan kutatást végeztek el Nagy-Britanniában, amelyben négyszázezer felnőtt vett részt.
„Nagyszabású kutatásunk során nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a zöldségbevitelnek hatása lenne a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulására” – mondta Qi Feng, az Oxford Egyetem kutatója. A tanulmány szerint míg a nyers zöldségek védhetnek a szívbetegség ellen, a főttek nem, és a zöldségfogyasztás minden előnye elvész, ha mindez nem társul mozgással, vitaminszedéssel és gyümölcsfogyasztással.
A szakértők ugyanakkor gyorsan hozzátették azt is, mindez nem ok arra, hogy abbahagyjuk a zöldségevést. Victoria Taylor, a British Heart Foundation dietetikusa szerint ugyanis a rostdús táplálkozás segít az ideális testsúly megtartásában, ami csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)