A szorongás és a depresszió is okozhat szívbetegséget

2018. október 30., 19:02

Szerző:

Több éves kutatómunka eredményeképpen egy magyar kutatócsoport sikeresen azonosított olyan temperamentumtípusokat, amelyek kapcsolatba hozhatók a magas vérnyomással vagy a koszorúér-betegséggel.  A személyiségünk egyes veleszületett jellegzetességeinek betegségekre hajlamosító hatását vizsgálják. A kollaborációs projektben a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája, a Családorvosi Tanszék, valamint a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika kutatócsoportjai dolgoznak együtt – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből.

Az affektív temperamentumok olyan veleszületett személyiségjellemzők, melyeknek öt típuscsoportja ismert: depresszív, ciklotím, hipertím, ingerlékeny és szorongó. A kutatók hangsúlyozzák, hogy egyik temperamentum irány sem jó vagy rossz, mindnek megvan a maga evolúciós szerepe, illetve a nemek között vannak különbségek.

A nőknél magasabb a depresszív, szorongó, ciklotím, míg férfiaknál az ingerlékeny és a hipertím temperamentumok aránya.

A kutatáshoz 200, CT-vizsgálatra előjegyzett beteggel vettek fel egy több mint 1000 kérdésből álló kérdőívet.

A négy éve zajló kutatás eredményei alapján elmondható, hogy minél markánsabb az úgynevezett hipertím (optimista, magabiztos, társaságkedvelő, főnök típus, kockázatvállaló, tolakodó, kicsi alvásigénnyel rendelkezik) jellemvonás, annál nagyobb eséllyel lesznek egészségesek az egyének koszorús erei.

A kutatás fontossága abban rejlik, hogy Magyarországon továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek képezik a vezető halálokot, európai uniós viszonylatban 2014-es adatok alapján továbbra is a sereghajtók között vagyunk. A stroke halálozás tekintetében is az Európai Unió legrosszabbjai közé tartozunk. A magas kardiovaszkuláris rizikójú betegek azonosítása célzottabb kezelést eredményezhet. A kutatás a jelenlegi rizikóbecslő módszerek tökéletesítéséhez járulhat hozzá.

(Az Index nyomán.)