Ha ilyen töltőt vásárolt, sokkal hamarabb tönkremehet a telefonja

Ha szeretné, hogy a telefonja sokáig működjön, ne ilyen töltőt vásároljon.

2024. október 28., 15:54

Szerző:

Manapság már nagyon sok kiegészítőt lehet a telefonokhoz használni. Az adott mobilkészülék típusától függően telefontokok és más dolgok közül válogathatnak a vásárlók, és az sem feltétel, hogy az adott kiegészítőt a márka hivatalos webshopjában vagy boltjában vásároljuk meg. A töltőkkel azonban nem árt vigyázni, mivel akár a készüléket is károsíthatják a nem megfelelő kábelek.

Károsodhat a telefonja, ha ilyen töltőt használ

Manapság már nagyon sok helyen lehet telefontöltőt vásárolni. Sokan pedig ki is használják a lehetőségeket, hiszen legtöbbször az árusok sokkal olcsóbban kínálják a kábeleket, mint a hivatalos gyártók vagy éppen viszonteladók. Egyes készülékek esetében pedig akár több ezer forint is lehet a különbség. Bár elsőre jó ötletnek tűnhet, hogy olcsóbb töltőt válasszunk, a valóságban ez számos kockázatot rejthet.

Jótállás elvesztése

Az olcsóbb kábelek bizonyos esetekben károsíthatják a telefont. A készülék lassabban fog tölteni, vagy akár az is előfordulhat, hogy nem veszi fel a töltést. Ilyen esetekben, ha bebizonyosodik, hogy a rossz töltőfej miatt történt a meghibásodás, akár a garanciát is elveszíthetjük. ami azt jelenti, hogy a telefont saját költségen kell megcsináltatni, esetleg kicserélni.

Gyors cserék

Ha vásárolt már olcsóbb telefontöltőt, akkor nagy valószínűséggel megtapasztalta, hogy ezek a kábelek jóval gyengébb minőségűek. Nem bírják olyan sokáig, meghibásodnak, ami azt is jelenti, hogy sokkal gyakrabban kell őket cserélni. Emiatt már nem éri meg ezeket annyira megvásárolni, hiszen hosszabb távon sokkal drágábbak.

Lassú adatátvitel

Vannak olyan kábelek, amelyeket nem csupán töltésre lehet használni, de mondjuk adatátvitelre is. Az olcsóbb, gyengébb minőségű kábeleknek ez is problémákat okozhat, mivel az adatátvitel kifejezetten lassú és nehézkes lehet. Ám ez a probléma a töltésnél is megjelenhet, mivel lassabban tölthet fel a készülék.

Meghibásodhat a telefon

Egyre gyakrabban hívják fel arra a szakértők a figyelmet, milyen károkat rejthet egy olcsóbb telefontöltő. A kábelek nagyon könnyen megsérülhetnek, mivel nem megfelelő minőségűek, ez pedig azt is okozhatja, hogy meghibásodik a készülék, esetleg lakástűz keletkezik. Bár ez viszonylag ritka, ajánlott alaposan megnézni, hol vásárolja meg a töltőt.

A szakértők arra figyelmeztetnek, ügyeljen rá, hol vásárol a telefonhoz kiegészítőt vagy kábelt. Megbízhatatlan helyről ne szerezzen be kábelt, még abban az esetben sem, ha nagyon olcsó. Töltés előtt pedig ajánlott megnézni a vezetéket, ha sérült, akkor semmi esetre se használja.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)