Ezt ne tegye a mobiljával a hőségben

A mobiltelefon működése a nagy melegben nem mindig tökéletes, de erre is létezik megoldás.

2024. július 4., 17:32

Szerző:

Sokaknak feltűnt már, hogy egy-egy mobiltelefon teljesítménye a forró nyári napokon elmarad a megszokottól, ám ennek van egy logikus magyarázata, és szerencsére megoldása is – hívta fel a figyelmet az Index.

Dühítő, ha a nyaralás alatt szükség lenne egy térképre, de a telefon éppen ekkor fagy le, vagy éppen annyira lecsökkenti a fényerejét, hogy szinte egyáltalán nem látszik a kijelző. A nyári időszakban a mobilok túlhevülése jelenti a legnagyobb problémát, ám ez néhány egyszerű lépéssel megelőzhető.

Mivel maga a telefon is hőt termel a működésével, nem meglepő, hogy a kívülről érkező hőséggel adott esetben már nem tud megküzdeni. Az akkumulátor, a mobilban található chip és természetesen a kijelző is hőt ad le, ezek hűtését pedig a készüléknek külső segítség nélkül kell teljesítenie, ám a nyári hőségben az eszköz alkatrészei kívülről is felforrósodnak.

Mindez ahhoz vezet, hogy a telefon helytelenül fog működni, és szélsőséges esetben akár fel is forrósodhat, ami használhatatlanná teszi. Ennek az állapotnak a kialakulását azonban maguk a felhasználók is megelőzhetik.

A mobiltelefon így éli túl a hőséget

A környezet hőmérsékletét nem minden esetben lehet befolyásolni a szabadban, például az utcán vagy utazás közben. Mindez nemcsak az emberi szervezet, hanem a műszaki cikkek működését is negatívan befolyásolhatja. A legalapvetőbb tanács, hogy a mobiloknak is árnyékra van szükségük: sose hagyja a tűző napon a készüléket.

Mivel a mobiltelefon működése önmagában is hőt termel, a felhasználók nagyon sokat tehetnek a telefon ideális állapotáért azzal, ha a legnagyobb hőségben nem dolgoztatják feleslegesen. Az internethasználat önmagában is nagy energiát igényel, ahogyan a játékok futtatása is. A forró napokon a nagy mennyiségű fotó, illetve a videófelvételek készítése is megterheli a készüléket, és a GPS használata is nehézkes lehet.

Természetesen nem elvárható, hogy nyáron senki ne használjon mobiltelefont, pedig ez lenne a legjobb, hiszen a kijelző fényereje is azért csökken, mert a telefon így próbál hőt megtakarítani: már önmagában a világítás is megterheli a készüléket. Ha a telefon szabadságolása nem is elvárható, ám nem mindegy, hogyan használjuk azt. Napközben, a nagy hőségben a fent felsorolt alkalmazásokat és tevékenységeket érdemes felfüggeszteni, és a használatát a telefonhívásokra, üzenetekre és legfeljebb a közösségi média átpörgetésére vagy minimális netezésre korlátozni.

A tárolás is fontos kérdés: egy táska belső zsebe például ideális lehet, ha nem tűzi az egész kiegészítőt a nap, de a strandon gyakran alkalmazott megoldás, miszerint egy törölköző megóvja a készüléket mindentől, nem igazán válik be, ugyanis akadályozza a telefon szellőzését.

A legforróbb órákban érdemes kerülni a szintén hőtermeléssel járó töltést – ezt érdemes az esti vagy a kora reggeli órákra időzíteni. Vezetés közben a navigáció használata is hőtermeléssel jár, ráadásul a szélvédőre rögzítve a telefon egy hosszú út során végig ki van téve a tűző nap káros hatásainak, így ezt is érdemes elkerülni.

Ha mégis túlhevült a készülék, akkor egy ideig érdemes pihentetni egy árnyékos helyen, esetleg egy ventilátor közelébe helyezni, de ne túl közel, hogy fokozatosan nyerhesse vissza az ideális hőmérsékletét. A gyors hűtés akár tönkre is teheti a készüléket, így hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba tilos behelyezni, mert a hőmérséklet hirtelen változásától akár használhatatlanná is válhat a készülék.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)