Egy felmérés szerint a mobiltelefon használata javítja a tinik lelki egészségét

A mobiltelefon-használat jót tesz a tizenévesek mentális egészségének, csak arra kell ügyelni, hogy milyen hosszan élnek a lehetőséggel.  

2023. december 14., 15:59

Szerző:

Meglepő eredményekre jutottak a koreai Hanyang Egyetem kutatói azáltal, hogy 2017 és 2020 között, mintegy 50 000 koreai fiatal körében kitöltött kérdőíveket összegeztek. A tudósok az adatokat arra használták, hogy elemezzék az okostelefon-használat és az egészségi állapot közötti összefüggést, olyan tényezőkre korrigálva, mint az életkor, a nem és a társadalmi-gazdasági státusz.

Megállapították, hogy két óra vagy annál kevesebb, szociális célú mobilhasználat segíthet a tizenéveseknek a magányosság és az elszigeteltség leküzdésében – idézi a New York Post beszámolóját az atv.hu.

Akik napi két óránál kevesebbet foglalkoztak a közösségi médiával, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak stresszesek, 27 százalékkal kisebb esélye volt az alvászavarnak, 38 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak depressziósak, 43 százalékkal kisebb valószínűséggel menekültek az öngyilkosságba és 47 százalékkal kisebb valószínűséggel menekültek az alkoholba.

Az egyáltalán nem telefonozó tinédzserek képest azok a tizenévesek is előnyösebb helyzetben vannak, akik kettő és négy óra között használták az eszközt. Ők 29 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak stresszesek, 34 százalékkal kisebb volt esetükben a valószínűsége a depressziónak, 40 százalékkal kevesebben gondolkodtak öngyilkosságon, és 27 százalékkal kisebb volt a valószínűsége az alkoholfüggőségnek.

Akik négy óránál többet mobiloztak, azoknál egyértelműen kimutathatóak voltak a negatív hatások. A napi négy-hat órányi telefonhasználat következtében a tizenévesek nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek rossz mentális egészségtől, stressztől, elhízástól, depressziótól és öngyilkossági gondolatoktól.

Azok a tizenévesek, akik nem képesek időben leválni a függőségről, felnőttkorban több problémával szembe találhatják magukat. A Statista által összeállított adatok szerint a készülékfüggőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak például borderline személyiségzavart.

(Kiemelt kép: az IKC Het Anker általános iskola diákjai okostelefonjaikkal. Fotó: ANP MAG via AFP)