Baj lehet belőle, ha így töltjük a mobiltelefont

A mobiltelefon egy olyan eszköz, ami jóformán nélkülözhetetlenné vált a mindennapjainkban, de rendszeresen tölteni kell, nem is mindegy, hogyan.

2024. március 18., 16:46

Szerző:

Fontos dologra hívta fel a figyelmet az Apple a mobiltelefon éjszakai töltésével kapcsolatban. Bizonyos szokások ugyanis veszélyesek lehetnek a készülékre és az egészségünkre nézve.

Ha feltesszük tölteni éjszakára a mobiltelefonunkat, figyeljünk rá, hogy az soha ne legyen az ágyban – mondta el a TikTokon népszerűvé vált techguru, Scott Polderman az Apple figyelmeztetése alapján. A szakember bevallotta, hogy a tanácsra ő is felfigyelt, hiszen vele is elő szokott fordulni, hogy éjszaka tölti a mobilját. Magával a töltéssel nincs is probléma, ám ha a készülék közben olyan helyre kerül, ahol nem tud rendesen szellőzni, az komoly problémákat okozhat. 

Ha a telefon az ágyban van, például egy párna alatt, akkor nem tud szellőzni, és ez akár sérülést is okozhat – magyarázta a tiktoker. Az ágyban töltődő telefon akár tüzet is okozhat. Az Apple azt javasolja, hogy a mobiltulajdonosok tegyék a készüléket és a hálózati adaptert is jól szellőző helyre, amíg az töltés alatt van.

Ezért jobb, ha nappal töltjük a mobiltelefont

A telefon akkumulátora, mint minden akkumulátor, idővel leépül. Ez azt jelenti, hogy egy idő után már nem képes ugyanannyi energiát megtartani. A mobilaksik élettartama három és öt év között van, vagy 500 és 1000 töltési ciklus között. Ez alapján kiszámolható, hogy egy hároméves telefon akkumulátora már nem bírja annyi ideig, mint egy vadonatúj.

Az aranyszabály az, hogy az akkumulátort legtöbbször 30 százalék és 90 százalék között kell tölteni. Érdemes a töltőre csatlakoztatni, ha 30 százalék alá esik, de ne hagyjuk, hogy elérje a 100 százalékot, ugyanis 80 százalék és 100 százalék között az akkumulátor gyorsabban öregszik. 

Az éjszakai töltés úgynevezett csepegtető töltést eredményezhet, ami szintén nem tesz jót a készüléknek. A töltő ilyenkor megpróbálja 100 százalékon tartani a telefont, mivel az veszíthet töltöttségéből az éjszaka folyamán. Ez azt jelenti, hogy az ugrálni fog a teljes feltöltés és a majdnem feltöltés között, tehát 99 és 100 százalék között. 

Tehát a nappali töltés sokkal jobb, mint az éjszakai, főleg, ha időben levesszük a mobilt a tápról. Tévhit az is, hogy nyugodtan használhatjuk töltés közben a telefont. Ugyanaz történik vele, mint amikor éjszaka rajta marad a kábelen. Ráadásul ha töltés közben használjuk a telefont, akkor azzal kell számolnunk, hogy lassabb lesz a töltés. 

(Képünk illusztráció / Pexels / Andrea Piacquadio)