Kegyetlen mobiltelefon tolvaj ellen emeltek vádat

A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy mobiltelefon tolvaj ellen, aki egy gyermekkorú lány rosszullétét kihasználva döntött annak kifosztása mellett.

2024. május 21., 12:01

Szerző:

Mobiltelefon tolvaj ellen emelt vádat a Miskolci Járási Ügyészség, aki egy gyermekkorú lányt fosztott ki – derül ki az ügyészség közleményéből.

A vádirat szerint 2023. január végén egy borsodi településen a buszmegállóban rosszul lett egy tizenkét éves kislány. A homályos látással és szédüléssel küzdő gyermek a közelében álló férfit kérte meg, hogy hívjon mentőt, vagy értesítse az édesanyját.

A férfi arra hivatkozva, hogy nincs mobiltelefonja, elkérte a gyerek telefonját, a képernyőzárat viszont nem tudta feloldani, ezért azt visszaadta. Aztán meggondolta magát, odalépett a még mindig rosszulléttel küzdő gyerekhez, kivette a kabátja zsebéből a telefonját, és elszaladt. Rövid időn belül megint meggondolta magát, visszament, és átadta a telefont a gyereknek. A készülék ekkor azonban már sérült állapotú volt, hátlapján és kijelzőjén repedésekkel.

Az ügyészség a büntetett előéletű vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott.

A mobiltelefon használata javítja a tinik lelki egészségét

Még tavaly írtunk arról, hogy meglepő eredményekre jutottak a koreai Hanyang Egyetem kutatói azáltal, hogy 2017 és 2020 között, mintegy 50 ezer koreai fiatal körében kitöltött kérdőíveket összegeztek. A tudósok az adatokat arra használták, hogy elemezzék az okostelefon-használat és az egészségi állapot közötti összefüggést, olyan tényezőkre korrigálva, mint az életkor, a nem és a társadalmi-gazdasági státusz. Megállapították, hogy két óra vagy annál kevesebb, szociális célú mobilhasználat segíthet a tizenéveseknek a magányosság és az elszigeteltség leküzdésében.

Akik napi két óránál kevesebbet foglalkoztak a közösségi médiával, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak stresszesek, 27 százalékkal kisebb esélye volt az alvászavarnak, 38 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak depressziósak, 43 százalékkal kisebb valószínűséggel menekültek az öngyilkosságba és 47 százalékkal kisebb valószínűséggel menekültek az alkoholba.

Az egyáltalán nem mobiltelefonozó tinédzserekhez képest azok a tizenévesek is előnyösebb helyzetben vannak, akik kettő és négy óra között használták az eszközt. Ők 29 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak stresszesek, 34 százalékkal kisebb volt esetükben a valószínűsége a depressziónak, 40 százalékkal kevesebben gondolkodtak öngyilkosságon, és 27 százalékkal kisebb volt a valószínűsége az alkoholfüggőségnek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: kaboompics / Pixabay)

A tanára vette attól  az általános iskolás gyerektől a kést, aki azt szerette volna, ha „sajókazaiak mind megfizetnének" – legalábbis erről írt a fiatalkorú a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. A diák meg is üzente az osztályfőnökének: mindenkit meg akar ölni az osztályban.