Lehet a gyereknél mobiltelefon az osztályteremben? Pintér Sándor is válaszolt

Csák János tegnap azt mondta, a kormány dolgozik egy javaslaton, amely megtiltaná a diákoknak, hogy a tantermekbe mobiltelefont vigyenek. Pintér Sándor szerint szó sincs ilyen tervről.

2023. december 5., 17:13

Szerző:

„A mobiltelefonok osztálytermi használatának kérdésköre nincs központilag szabályozva. Azt a Belügyminisztérium nem is tervezi, köznevelési intézményeink saját házirendjükben dönthetnek a digitális mobileszközök tanórai és tanórán kívüli használatáról” – ezt válaszolta az ATV-nek Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium sajtóosztálya.

Hétfőn Csák János miniszteri meghallgatásán a parlament népjóléti bizottságában azt közölte, hogy Kulturális és Innovációs Minisztériumban (KIM) „most dolgoznak azon, hogy brit mintára az osztálytermekbe beengedjük-e a mobiltelefonokat, vagy ne”. A brit oktatási miniszter október elején jelentette be, hogy  betiltják a mobiltelefonok használatát az Anglia területén lévő iskolákban. és a tiltás a tanórák mellett a szünetekre is érvényes. 

Októbertől a holland iskolákban a diákok nem vihetnek telefont, okosórát, vagy táblagépet az osztálytermekbe. A francia iskolákban már 2019 óta tilos a mobiltelefon használata, azonban kikapcsolt állapotban a diákoknál lehet a mobiljuk. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ANP JEFFREY GROENEWEG/AFP)