Lebukott a Túró Rudi tolvaj

Van az a mennyiségű Túró Rudi, ami túl sokba kerül.

2024. február 9., 15:46

Szerző:

Egy rendkívüli esethez hívták az illetékes rendőri erőket a borsodi Csincse település egyik boltjába. A bűnöző, egy tiszalúci férfi, egy doboz édességet tulajdonított el, aminek a tartalma 54 darab Túró Rudi volt, amiből a tolvaj 29 darabot rögtön meg is evett, mielőtt a rendőrök elfogták Mezőkövesden – írta meg a Index.hu.


Az ügyben eljáró járőrök azonosították a tolvajt és előállították őt, aki beismerte a bűnösségét. A kihallgatáson többek között azt is elmondta, hogy mennyi édességet volt képes elpusztítani az elfogása előtt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei rendőrök Facebook oldalukon számoltak be az esetről. Hozzátették, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Mezőkeresztesi Rendőrőrse lopás miatt folytat eljárást az ügyben. A férfit további, hasonló módon elkövetett bűncselekményekkel is gyanúsítják.

Hogyan alakult Túró Rudi áfájának beharangozott csökkenése? 

Mint arról korábban beszámoltunk, egy kormánydöntés alapján januártól csökkent a Túró Rudi áfája 27-ről 18 százalékra, ami 7,62 százalékos árcsökkenést kellene, hogy jelentsen. De mint az kiderült a fogyasztói árakban ez nem nagyon látszik. Amennyiben a Túró Rudi 200 forintos darabárából indulunk ki, akkor az 14 forint mínuszt jelenthet, de ha egy nagyobb kiszerelésre, mondjuk, 1200 forintot számolunk, akkor elméletileg akár 85 forintot is nyerhettünk volna a fogyasztói árból.

A 24.hu az egyik nagy gyártó, a Sole-Mizo Zrt. novemberi nyilatkozatát idézte, amiből kiderült, hogy ők az áfacsökkentéssel összefüggésben a nettó átadási árakat nem tervezték csökkenteni. A 24.hu körbenézett, hogy miként is alakult a kedvelt édesség ára novemberben és a beharangozott januári áfacsökkentést követően.

Az Auchan online felületén a két időszakban összesen 44-féle Túró Rudi volt kapható, ezek közül 29 termék mindkét időpontban elérhető volt. A 29 Túró Rudiból 18-nál volt árcsökkenés novemberről januárra, 10 ára változatlan, egynél találtak drágulást.

A Kiflinél összesen 36-féle Túró Rudit vizsgáltak, ebből 26-ot lehetett összevetni a két időszak közötti árfekvéssel. 12-nél találtak árcsökkenést, 12 változatlan maradt, két termék drágult.

A leggazdagabb kínálatot a Spar online felületén találták. Itt 51 féle termékkel, amelyek közül 40 mindkét időpontban kapható volt. Ezek közül 16-nál találtunk árcsökkenést novemberről januárra, 12-nél nem volt árváltozás, 10 terméknél pedig emelkedett az ár.

Kiemelik, hogy a 16 árcsökkenés fele úgy állt elő, hogy januárban akciós volt a termék, míg novemberben nem. Ha nem lett volna a januári akció, akkor ennél a 8 terméknél sem lett volna árcsökkenés. A nagyobb árnövekedések közül pedig öt esetben novemberben akciós volt a termék, míg januárban nem.

Az őszi adócsomag-tervezetben megtalálható indoklás szerint azért volt szükség áfacsökkentésre a Túró Rudinál, mert amíg egyes desszert jellegű sajtkészítmények eddig is 18 százalékos áfakulcs alá tartoztak, addig a rudi nem.

(Kiemelt kép: 168.hu / Göcző Nóra)