A kereskedők is megígérték, valóban olcsóbb lesz a túró rudi

A desszert jellegű sajtkészítmények áfájának csökkentésével járó néhány forintot nem viszi el a boltosok nyereségvágya, legalábbis most ezt állítják.

2023. november 14., 18:22

Szerző:

A kormány január 1-től 18 százalékosra csökkenti a túrórudi-félék, azaz a hivatalos törvényi megnevezés szerint a desszert jellegű sajtkészítmények mostani 27 százalékos áfáját. Indoklást nem fűztek hozzá, csak bejelentették. A Portfolio körbekérdezett a gyártók és kereskedők körében, hogy emiatt ténylegesen csökkentik-e majd a fogyasztói áraikat.

Ha az adócsökkentés nem akad el sehol a rendszerben és senki sem növeli a saját árrését ennek rovására, akkor a döntés a kiskereskedelmi árak 7,09 százalékos csökkenését jelentheti.

Egy 250 forintba kerülő túró rudi jelenleg nettó 196,9 forintba kerül, míg az áfa 53,15 forint. Ha 18 százalék lesz a közteher, akkor az áfa csak 35,4 forint lesz, vagyis a túró rudi 250 forint helyett 232,3 forintba kerül. Ez 17,7 forintos csökkenés – olvasható a cikkben.

A Portfolio megkérdezte a két legnagyobb rudigyártót, a Pöttyöst előállító FrieslandCampina Hungáriát és a Sole-Mizót. A FrieslandCampina kitérő választ adott arra, hogy változtat-e az átadási árain, a Sole-Mizo viszont azt mondta, hogy nem változtat a nettó átadási árain, igaz annyit hozzátett, hogy ha a piaci folyamatok szükségessé teszik, 2024 során ettől később még emelhetnek.

Ha változatlan marad a nettó átadási ár és a kereskedő sem nyeli be az áfacsökkentést, akkor a fogyasztói ár csökken. A megkérdezett láncok közül a Tesco és az Auchan sem fogja benyelni állítása szerint, vagyis náluk egy időre tényleg olcsóbb lehet a rudi.

(Kiemelt kép forrása: Göcző Nóra / 168.hu)