Egy szigetszentmiklósi óvoda szerint a halloween a „sátánisták ünnepe”

A Szigetszentmiklósi Hajnalcsillag Református óvoda arra kérte a szülőket egy felhívásban, hogy ne tartsák meg a pogány eredetű „sátánisták ünnepét”. A halloweenra gondoltak.

2024. október 28., 17:04

Szerző:

A halloween veszélyeire hívta fel a szülők figyelmét csütörtökön a Szigetszentmiklósi Hajnalcsillag Református Óvoda – számolt be róla a hvg.hu. Az óvoda szerint a halloween a démonizált világ sötét ünnepe, és következményei lesznek a végelszámolásnál, ha valaki ebben részt vesz.

Az óvoda szerint a halloween helyett a reformációt kell ünnepelni

A Facebookon közzétett posztjukban azt írják: „Nem kell nekünk a halált, az ördögöt ünnepelnünk! Nem kell a gyerekeket csontváznak, boszorkánynak öltöztessük! Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Fontos tudni: a halloween a sátánisták ünnepe!” 

Az óvoda arról is értekezett a posztjában, hogy sokan tudatlanságból ünnepelnek október 31-én, de ennek szerintük így is van következménye és a hívőknek feladatuk: „Szent kötelességünk kizárni az ördög minden munkáját településünkről, ahol Istent imádjuk!”

Ezután ismét élesebben fogalmaz a bejegyzés, és azt írják, „halloween a démonizált világ sötét ünnepe, a sátánisták ünnepe! Okkult, pogány eredetű rendezvény, amit közösségi épületekbe hirdetnek. Igen, fel kell szólalni mindenkinek, akinek elege van a sok sötétségből, az ördög pusztító munkájából, amit fájdalommal néztünk végig az utóbbi években: túl sok öngyilkosság, túl sok a beteg gyermek és felnőtt, akik félelemben élnek”.

Az óvoda szerint komoly következményei lehetnek a halloween ünneplésének: „felelősségre lesz vonva mindenki, végső soron az élő Isten előtt számot kell adni mindenért”.

Persze érveket is felsorolnak, miért ne kelljen ünnepelni október végén. A csatolt képen az olvasható, hogy már az is elég ahhoz, ha magyarok vagyunk, nem írek, kelták vagy amerikaiak. És amúgy is, halloween helyett van saját ünnepünk, a reformáció. Utóbbival arra utal a poszt írója, hogy pont október 31-én van a reformáció napja is, amely során arra emlékeznek, hogy 1517-ben pont ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára a 95 pontját.

A Facebookról a posztot csütörtök délután törölték.

Honnan ered a halloween?

Amint arról már korábban is írtunk a 168.hu-n, halloween gyökerei is a kelta Samhain ünnephez nyúlnak vissza. Úgy vélték, hogy a túlvilághoz vezető kapuk ezen a napon megnyílnak, így azon az elhunytak szabadon átkelhetnek. Így hát hatalmas tábortüzekkel és ijesztő jelmezekkel próbálták meg távol tartani őket.

A halloween ünnepet az ír és a skót bevándorlók vitték el Amerikába, és október 31-én tartják. Az írek faragtak először karórépából lámpást, melynek alternatívája lett a mai tökfaragás. Az ünnepkör egyik célja, hogy a szellemek ne találjanak vissza egykori otthonukba, így meg kell téveszteni őket. Ezért bújnak jelmezbe, és festik ki az arcukat az emberek ezen a napon. A legnépszerűbb jelmezek ilyenkor a vámpírok és a különféle csontvázak, de elmondható, hogy minél ijesztőbb valaki, annál jobb.

Amerikában halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik „Trick or treat!" vagyis „Csokit vagy csalunk!" felkiáltással szólítják fel a háziakat, hogy csokival és cukorkával jutalmazzák meg őket, mert különbben baj lesz. Sok helyen már az ünnep előestéjén partikat rendeznek, ahol jelmezekbe öltözve elevenítik fel a régi babonákat.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Szabó János via Pixabay)