Halloween édesen: pókhálós-mogyorós muffin

Hazánkban is nagy népszerűségnek örvend a halloween. Az ünnephez kapcsolódóan megjelentek a sajátos küllemű, pókhálós, halálfejes sütemény-kreációk, amelyek közül most egy visszafogottabb, ám gyorsan elkészíthető muffint választottunk.

2024. október 15., 12:47

Szerző:

A halloween kelta eredetű ünnep, a szó jelentése a mindenszentek előtti estére vonatkozik, az „All Hallows Eve" (mindenszentek estéje) rövidített változata.  A kelta Samhain az újév, valamint a sötét és hideg évszak kezdetét is jelentette. A kelta hitvilágban az újévet megelőző estén, azaz október 31-én felborul a világ rendje, elmosódik a túlvilág és evilág közötti határ, és az emberfeletti lények, valamint a a szellemek szabadon járhatnak közöttünk. Az ünnephez kapcsolódó szertartások a holtak távoltartását célozták. Az emberek tűzgyújtással, jelmezviseléssel próbálták megtéveszteni a visszatérő holt lelkeket.

Amerikába az ír skót és walesi bevándorlók örökítették ezeket a hagyományokat, ám mára már világszerte jelmezt öltenek a gyerekek, és házról házra járva édességet gyűjtenek.

Node milyen édességgel kínáljuk a gyerekeket, ha a bolti kínálattól kicsit eltérő, extrémebb süteménnyel szeretnénk készülni?

Tökéletes halloweeni édesség a pókhálómintás, mogyorós muffin, aminek garantáltan nem lesz ideje megromlani.

A halloween fénypontja: a pókhálós-mogyorós muffin

Hozzávalók

 
10dkg törökmogyoró
20dkg vaj vagy margarin
15dkg cukor
2db tojás
13dkg liszt
0.5tasak sütőpor
2dkg kakaópor
0.8dl tej
 
A krémhez:
 
 
15dkg mascarpone
1ek porcukor
1tasak vaníliás cukor
csokoládés dekor toll

A tésztához a mogyoró felét finomra őröljük, a többit durvára vágjuk.


A puha, felkockázott vajat vagy margarint habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat is.


A lisztben elkeverjük a sütőport, a kakaóport, az őrölt mogyorót és hozzáadjuk a tojásos elegyhez. Simára keverjük a tejjel, és beleforgatjuk a durvára aprított mogyorót is.


Egy muffintepsit kibélelünk muffinpapírral, és elosztjuk a mélyedésekben a tésztát. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük a muffinokat, és hagyjuk teljesen kihűlni.


A mascarponét kikeverjük a kétféle cukorral, majd vékonyan megkenjük a krémmel a muffinok tetejét. Hűtőbe tesszük 15 percre, majd a dekor tollal pókhálókat rajzoljunk a muffinok tetejére.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

2024. október 15., 08:30

Idén is lesz SneakPeek kreatívutánpótlás-verseny a Sneakerness Budapesten, ami november 2. és 3. között kerül megrendezésre a Millenárison. Az aktivációra olyan fiatal tehetségek jelentkezését várják, akik szívesen megváltanák a reklám- és marketingszakmába való belépőjüket – akár két cipővásárlás között.