Ijesztő szellemek, ízletes múmiák, készítsünk finomságokat halloweenra a gyerekekkel
Aranyozzuk be a vakáció utolsó napjait.
Halloween az egyik legvidámabb ünnepünk. Igaz, Amerikából került be hozzánk, de ma már Magyarországon is ünnepeljük ezt a szörnyűségesen kedves ünnepet. Nincs okunk panaszra, a sütőtök ára legalább nem szökött az egekbe idén, ami nem mondható el a többi gyümölcsről, zöldségről.
Ha kisgyereke van, máris érdemes gondolkodni rajta, mivel foglalja le őket a vakáció utolsó napjaira. Nem nehéz, és talán a pénztárcánkat sem nyirbálja nagyon meg.
Íme néhány recept:
Szellemek
4 db banán
2 dl narancslé
6 evőkanál kókuszreszelék
egy marék mazsola
Elkészítés:
- A banánokat félbevágjuk, és felszúrjuk egy hurkapálcára.
- A narancslevet egy magas, hosszúkás pohárba öntjük, és belemártjuk a banánokat.
- A narancslébe mártott banánokat belehempergetjük a kókuszreszelékbe.
- Mazsolával szellemarcokat rakunk ki.
Ijesztő almaszájak
Nem kell hozzá más, csak egy nagy alma és pár szem mandula.
Múmiák
A múmiák elkészítéséhez már kell egy csomag leveles tészta, 150 gramm virsli és egy tojás.
- A leveles tésztát kb. 10 perccel az elkészítés előtt vegyük ki a hűtőből. Majd tekerjük ki a 10 perc leteltével. Lisztbe mártott késsel kb. 1,5 cm széles csíkokra vágjuk a tésztát.
- Majd a tésztacsíkokba egyenként tekercseljük be a virsliket úgy, hogy az egyik végén a "múmia" arca szabadon maradjon. Ha betekertük, akkor a tésztacsík végét nyomjuk a többi tésztához, hogy jól odaragadjon.
- A kész múmiákat - arccal felfelé - fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Egy-egy csepp mustárral "rajzoljuk" meg az arcát (én nyomózsákot használtam). Tojássárgájával kenjük meg a virslimúmiák tésztaruháját.
- Végül előmelegített sütőben a múmiákat aranybarnára sütjük.
És aki még egy levest is szívesen készít, annak itt egy remek és ízletes, egészséges sütőtök krémleves.
Baconös-tökmagos sütőtökkrém leves
- 500 g sütőtök (kanadai)
- 100 g burgonya
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 80 g szeletelelt bacon
- 2-3 ek olívaolaj
- 50 ml száraz, félszáraz desszertbor
- 2 bio zöldségleves kocka
- 2-3 ek tökmag
- 150 ml tejszín
- só
- bors
- frissen őrölt szerecsendió
A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk. A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A hagymákat is megtisztítjuk, a vöröset karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig majd átnyomjuk.
Az olajat megforrósítjuk, egyszerre beledobjuk a szalonnát és a vöröshagymát, megpirítjuk, és szűrőlapáttal kiszedjük. A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát. Beleöntjük a bort, élénk tűzön pirítjuk kb. 2 percig. Felöntjük 1 l forró vízzel, beledobjuk a zöldségkockát, és puhára főzzük.
Ezalatt a tökmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A levest botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, újból összeforraljuk. Ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk még.
Frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk. Tálaláskor a tetejére szedünk a hagymás baconből, és megszórjuk a pirított tökmaggal.
(Kiemelt kép: Banánszellemek. Fotó: 168.hu)