Retro játék: aknakereső! Csak a legügyesebbek találják meg a 13 bombát egy perc alatt

Annak idején az aknakereső és a pasziánsz volt a két standard játék minden számítógépben. A kártyázást most hagyjuk máskorra, nézzük most a kettő közül az előbbit!

2024. október 28., 14:20

Szerző:

Ha ön emlékszik még az aknakereső szabályaira, akkor már azonnal lejjebb is görgethet. Az a tippünk azonban, hogy elég régen lehetett, hogy utoljára játszott, szóval a játék előtt jól jön talán egy kis emlékeztető.

Aknakereső – játsszon velünk a régi szép idők emlékére!

Szóval az aknakereső (csakúgy, mint a torpedó) egy négyzethálós mezőben játszódik, az alább kipróbálható példában egy 7x7-es négyzetről van szó. Ez az aknamező 13 aknát tartalmaz, és a cél, hogy úgy megtalálja, hogy melyik négyzetecskék rejtenek bombát, hogy nem kattint rá ezekre a négyzetekre. Ehhez segítséget nyújt, hogy ha olyan mezőre kattint, ahol nincs akna, mert akkor meglátja, hogy az adott mezőt környező 8 mező közül hányban van bomba. Az alábbi játék már meg is kezdődött, szóval van egy kis segítség, aminek alapján el lehet indulni. Ha úgy érzi, talált egy mezőt, ami alatt akna van, akkor ne a bal, hanem a jobb egérgombbal kattintson, így kis zászlóval jelölve meg a bomba helyét. Megtalálja mind a tizenhármat egyetlen perc alatt? Az oldal alján található játék automatikusan méri az időt, szóval hajrá, de előbb még hadd meséljünk pár dolgot a játék eredetéről!

Az aknakereső eredete

Na de mennyire régi igazából az aknakereső? A TechRadar szerint a Minesweepert a Microsoft hozta létre az 1990-es években, de azzal, hogy az angolul Minesweeper néven ismert játékot egy korábbi program az 1983-ban Ian Andrew által a ZX Spectrumra készített Mined-Out inspirálhatta. Andrew azt állítja, hogy a Microsoft egyszerűen lemásolta a Mined-Outot és saját verziót készítettek belőle, ami mindenesetre 1990-ben jelent meg először a Windows Entertainment Pack nevű csomagban, amely a Windows 3.11-hez járt.

A játéknak a Microsoft által népszerűsített verzióját Robert Donner és Curt Johnson programozta. Johnson elismerte, hogy a Microsoft Minesweeper dizájnját egy másik játékból kölcsönözték, de azt mondja, a minta nem a Mined-Out volt. A programozó azt mondja, már nem emlékszik, honnan merítették az inspirációt az aknakeresős játékhoz.

Bár 1990-től létezett ez a játék a legismertebb formájában, az ezredforduló környékén volt a legnépszerűbb. Az aknakereső egészen 2012-ig volt alapfelszerelés a Windowsban, azóta nincs automatikusan benne a játék az összes PC-ben, de bizonyos oldalakon a mai napig elérhető. Sőt, okostelefonra letölthető mobilverziója is van, de ez sosem volt annyira népszerű, mint anno a számítógépes változat.