Félperces IQ-teszt gyufákkal: helyezzen át két szálat, hogy az egyenlet helyessé váljon!

Tegye próbára az intelligenciáját, logikai készségét és találékonyságát az alábbi rejtvénnyel, akár egy IQ-teszt egyik feladványának is beillik!

2024. október 23., 11:44

Szerző:

Jöjjön egy újabb félperces IQ-teszt, ma megint matekozzunk egyet gyufákkal!

Félperces IQ-teszt: helyezzen át két gyufaszálat!

Ezen a héten is jelentkezünk egy gyufás feladvánnyal, mert továbbra is úgy látjuk, rengetegen fejtik szívesen ezt a típusú rejtvényt. A múlt héten római számokkal matekoztunk, de most térjünk vissza az arab számokhoz: ez a sok hármas egy korábbi, egyszerű(nek tűnő) számítási feladatra emlékeztetheti önt. Amint azt ön a címben már elolvasta, két gyufaszál elmozdításával helyessé tehető az egyenlet, és ezúttal is 30 másodperces szintidőt tűzünk ki azok számára, akik szeretnek időre játszani. Jöjjön a visszaszámláló, az alatt pedig a teljes feladvány!

Nos, melyik két gyufaszál áthelyezésével tehető helyessé az egyenlet?

  Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

A megfejtést egy fontos üzenettel az oldal alján találja

Itt most egy zenei videó következik, csak úgy helykitöltőnek, hogy a megfejtésért görgetni kelljen egy kicsit. A videó alatt találja először azt, hogy melyik két gyufát kell áthelyezni, aztán azt, hogy hova kell tenni őket, majd egy üzenettel zárjuk a múlt heti gyufás feladványhoz kapcsolódóan.

Ezt a két gyufát kell áthelyezni

Nos, ha ön a pluszjel környékén kereskedett, akkor jó nyomon járt. A pluszjelet alkotó két gyufához kell hozzányúlni, hogy az egyenlet helyessé váljon.

  Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

Itt a megfejtés és egy fontos üzenet

Nos, a pluszjelből el kell venni egy gyufát és az első hármashoz hozzáadva kilencest kell belőle csinálni. Az egykori pluszjel másik gyufáját kicsit bedöntve pedig egy osztásjelet hozunk létre, és máris igaz az egyenlet.

  Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

Elképzelhető azonban, hogy ön máshogy oldotta meg a feladványt, hiszen a legtöbb esetben több megoldás is lehetséges – ebben az esetben örömmel veszem, ha elküldi nekem a megfejtését a gyulai@168.hu címre!

És ehhez kapcsolódik a fontos üzenet is, ami egy köszönetnyilvánítás. Annyira sokan írtak a múlt heti rejtvénnyel kapcsolatban, hogy egyszerűen képtelenség lenne mindenkinek egyesével válaszolni, ezért itt köszönöm meg mindenkinek, aki írt. Olyan olvasónk is akadt, aki otthon igazi gyufával kirakta a feladványt, és fotón küldte be a megfejtését, őt külön is üdvözöljük! Olvasóink túlnyomó többsége a múlt heti rejtvényben szintén egyenlőségjelet csinált a pluszból és mínuszt az egyenlőségjelből, de a második gyufát nem a X-es után tette, hanem az V-ös elé, így V=XI-VI helyett azt a megoldást küldték be a legtöbben, hogy IV=X-VI. Köszönjük!

(Kiemelt kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence)