Villámgyors IQ-teszt római számokkal: helyezzen át két gyufát, hogy igaz legyen az egyenlet!

Ez az egyfordulós IQ-teszt megint egy gyufás játék, de ezúttal nem arab számokkal.

2024. október 11., 13:09

Szerző:

Az alábbi feladvány akár egy IQ-teszt része is lehetne – tegye próbára a logikáját, találékonyságát és kombinációs készségét legújabb gyufás fejtörőnkkel!

IQ-teszt gyufaszálakkal

IQ-tesztbe illik az alábbi rejtvény, és a kérdést ön már tudja is, de ahogy szoktuk, fent nem mutattuk meg a teljes feladatot, alább találja a komplett ábrát. Egy egyenlet van rajta, de a számokat gyufákból raktuk ki, ráadásul római számokkal. Nem kell nagy matektudás ahhoz, hogy az embernek azonnal szemet szúrjon, hogy az egyenlet egyáltalán nem állja meg a helyét, hiszen 5+10 összege nem 6, hanem 15! Na de akkor hogyan lehet ebből egy matematikailag helyes egyenletet varázsolni? Erre várjuk a megfejtést öntől azzal, hogy elegendő két gyufaszálat áthelyezni, hogy meglegyen a jó válasz. Mutatjuk a feladványt – ön melyik két gyufaszálat helyezné át és hova?

   Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

A segítséget és a megfejtést az oldal alján találja

Ha most itt rögtön mutatnánk a megfejtést, sokan talán túl gyorsan görgetve azonnal meglátnák és ezzel elrontanánk a játékot. Ezért helykitöltőnek álljon most itt egy zenei videó, ami alatt először egy kis segítséget talál, az alatt pedig, ha szabad a gazda, megnézheti a megfejtést.

Ezt a két gyufaszálat kell áthelyezni

Annyit segítünk, hogy a feladvány az alább pirossal bejelölt két gyufaszál áthelyezésével megoldható. Persze az még így is kérdés, hogy akkor hova kell tenni ezt a két gyufaszálat: ha még lejjebb görget, erre is megtalálja a választ.

 Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

Itt a megfejtés

Nos, a megoldás kulcsa, hogy a plusz jelből egyenlőségjelet kell csinálni, az egyenlőségjelből pedig el kell venni egy gyufát, hogy egy mínuszjel jöjjön létre és felszabaduljon egy gyufaszál. Ezt a felszabadult szálat hova kell tenni ahhoz, hogy matematikailag helyes legyen az egyenlet...? A tízes, azaz az X mögé, hogy 11 legyen belőle.

  Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

Az egyenlet így: 5=11-6 – ez tehát a megoldásunk. Reméljük, élvezte a játékot!

Elképzelhető azonban, hogy ön máshogy oldotta meg a feladványt – ebben az esetben örömmel vesszük, ha beküldi nekünk a megfejtését az info@168.hu címre!

(Kiemelt kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence)