Műveltségi rejtvény: 3 nagyon híres magyar festmény – felismeri, hogy melyik van meghamisítva?

Íme három közismert magyar festmény. Kettőt közülük azonban manipuláltak egy kicsit, csak az egyik az eredeti. Rájön, hogy melyik?

2024. szeptember 26., 13:27

Szerző:

Műveltségi tesztnek is felfogható a mai játékunk, amiben három magyar festmény látható: ön mindhármat rengetegszer látta már. Most kiderül, hogy elégszer látta-e őket ahhoz, hogy feltűnjön, ha van egy kis módosítás.

3 festmény: kettőbe belekontárkodtak, csak egy az igazi!

A mai rejtvényben alább három festmény látható. Ha ön elég éles szemű, ki fogja szúrni, hogy igazából csak az egyik festményt mutatjuk az eredeti, igazi formájában. A másik kettőn valami egy kicsit máshogy van alább, mint az eredeti, igazi verzióban. Emlékszik annyira ezekre a méltán ismert és az iskolai művtöri-tananyagban is előkelő helyen szereplő festményekre, hogy meg tudja mondani, a háromból melyik kettőn változtattak és mit? Nézzük festők szerint ábécé-sorrendben, melyik festményekről van szó.

1. Madarász Viktor – Hunyadi László siratása

 Eredeti vagy hamis? Forrás: Wikipédia

2. Munkácsi Mihály – Rőzsehordó nő

 Eredeti vagy hamis? Forrás: Wikipédia

3. Szinyei Merse Pál – Majális

 Eredeti vagy hamis? Forrás: Wikipédia

Nos, a fenti három közül melyik az, amelyiken nincs semmi módosítva?

A megfejtést az oldal alján találja

Ha jól megnézte a fenti három képet, és eldöntötte, hogy ön szerint melyik az eredeti és melyik kettő manipulált, akkor görgessen lejjebb. Itt helykitöltőnek elhelyezünk egy kis szöveget egy lazán kapcsolódó érdekességgel, nehogy valaki véletlenül meglássa a helyes választ.

Egy igazán híres festmény ugyanis idén nyáron egy londoni buszmegállóban bukkant fel. Amint azt a Guardian megírta, a képet bezacskózva találtak meg az utcán. A mű Tiziano Vecellio remekműve, és sok millió fontért kerülhet kalapács alá.

A kalandos történetű képet a velencei festő 1508-ban, alig 20 évesen alkotta meg. A 60 centi széles fatáblára festett mű Szűz Máriát ábrázolja, amint a csecsemő Jézust dédelgeti, József pedig őket nézi. A Pihenés Egyiptomba menekülés közben című olajfestményre már korábban szemet vetettek a bűnözők, ugyanis 1809-ben és 1995-ben is ellopták.

A Szent Családot ábrázoló festmény először a XVII. század elején egy velencei fűszerkereskedő gyűjteményében jelent meg, majd az ezt követő évszázadok alatt európai arisztokraták, császárok és főhercegek tulajdonába került.

További részleteket ide kattintva talál, alább pedig a photoshoppolt festményekkel kapcsolatos helyes válaszok következnek.

Itt a megfejtés

Nos, Hunyadi László ravatala mellől a fenti verzióban eltűnt az egyik gyertya. Eredetileg ugyanis két gyertya látható a képen. Ez a manipulálatlan verzió.

 Forrás: Wikipédia

Másrészt a Majális eredeti verziójában a bal alsó sarok felé nyúló férfi igazából nem egy almát szeretne felvenni, hanem virágot szed.

 Forrás: Wikipédia

A helyes megfejtés tehát a középső volt, a Rőzsehordó nő, annak valóban az eredeti, módosítatlan változatát közöltük fent a rejtvényben.

(Kiemelt kép: 168.hu/Wikipédia)