5 tárgy, 5 rövid kvízkérdés: ha mindre tudja a választ, ön a legműveltebbek közé tartozik!

Jöjjön 5 rövid, műveltségi kvízkérdés. Mindegyik más-más iskolai tantárgyhoz kapcsolódik. Tudja a választ mindegyikre?

2024. szeptember 3., 14:40

Szerző:

5 kvízkérdés olvasható alább, mindegyik más-más témához kapcsolódik. Elmondhatja magáról, hogy tényleg széles körű műveltséggel rendelkezik, ha valamennyire tudja a választ segítség nélkül, hiszen itt nem feleletválasztós kvízről van szó, azaz nem lehet tippelni és beletrafálni.

5 tárgy, 5 kvízkérdés

Nos, nézzük, hogyan is szól ez az ötösfogat, jöjjön az 5 kvízkérdés. Mindegyik egy másik iskolai tantárgyhoz kapcsolódik, így ha valamennyire tudja a jó választ, akkor ön valóban elmondhatja magáról, hogy rendkívül átfogó műveltséggel rendelkezik.

1. Irodalom

1926-ban és 1948-ban megjelent egy-egy olyan, később az iskolai tananyagba bekerült regény Magyarországon, amelyeknek a címe a főszereplő nő teljes neve, azaz vezeték- és keresztneve. Mindkét regényt egy-egy férfi írta. Melyik két regényről van szó?

2. Matematika

Egy tavon egy tavirózsa nőddögél: minden nap kétszer akkorára nő, mint előző nap. Az első napon a felülete 1 dm², a másodikon 2 dm² és így tovább. A tavirózsa 24 nap alatt akkorára nő, hogy teljesen lefedi a tó egész felszínét. Hány nap alatt nő akkorára, hogy pontosan a tó felszínének felét növi be?

3. Angol

A rain szó esőt jelent angolul. Mondjon három olyan ötbetűs és értelmes angol szót, amit úgy kapunk, hogy a rain ELÉ odaírunk egy mássalhangzót! (És aminek jelentésben így természetesen semmi köze az esőhöz.)

4. Földrajz

Van egy olyan törpeország Európában, aminek nincs saját tengerpartja. Sőt, ez a miniállam csak olyan országokkal határos, amik szintén nem rendelkeznek saját tengerparttal. Melyik országról van szó?

5. Fizika

Egy atom két részre bontható: az atommagra és az azt körülvevő elektronburokra. Melyiknek nagyobb a térfogata, az atommagnak vagy az elektronburoknak?

A megfejtéseket az oldal alján találja

Álljon itt egy zenei videó pusztán helykitöltési célból, hogy egy kicsit görgetni kelljen a helyes megfejtésért, és nehogy valaki túl hamar meglássa a válaszokat!

Itt találja a megfejtéseket

Irodalom: Kosztolányi Dezsőtől az Édes Anna jelent meg 1926-ban és Németh Lászlótól az Égető Eszter jelent meg 1948-ban. Mindkét műnél a női főszereplő neve egyben a regény címe is.

Matematika: ha a tavirózsa egy nap alatt mindig az előző napi méret kétszeresére nő, akkor az utolsó előtti, azaz a 23. napon teríti be a tó felszínének pontosan felét. A helyes válasz tehát az, hogy 23 nap alatt nő akkorára a tavirózsa, hogy a mérete pont a tó felszínének a felével egyezik meg.

Angol: igazából öt darab rainre végződő ötbetűs és értelmes szó létezik az angolban, ezek közül négy van, ami a köznyelv szerves része, ha ebből három önnek az eszébe jutott, akkor erre a kérdésre sikerrel válaszolt. Brain – agy; drain – lefolyó; grain – gabona(szem); valamint train – vonat. Ezen kívül elvileg létezik még a frain is, ami Skócián kívül nem igazán használatos, és a jelentése kérdez, követel.

Földrajz: Liechtenstein a helyes megfejtés, hiszen ez a törpeállam két ország közé ékelődik be, Svájc és Ausztria közé, és nemhogy Liechtensteinnek, ennek a két országnak sincs tengerpartja.

Fizika: az atommag meglehetősen parányi az elektronburok méretéhez képest, azaz ez utóbbinak nagyobb a térfogata, az elektronburok a helyes megfejtés. A Wikipédia a következő hasonlatot hozza: „ha egy atomot 100 méter átmérőnyire nagyítanánk (mint egy nagyobb vár vagy egy harmincemeletes toronyház), akkor atommagja mindössze kavics méretű lenne (1 cm)”.

Gratulálunk, ha mind az 5 kérdésre eszébe jutott a helyes válasz, nem volt egyszerű!

(Kiemelt kép: Shutterstock/yavyav)