40 szótagra hullott egy a kötelező vers – de annyira ismert költeményről van szó, hogy ezt így is illik felismerni!

Rájön, melyik általános iskolai kötelező vers jön ki az alábbi szótagokból? Anno önnek is meg kellett tanulnia ezt kívülről!

2024. augusztus 15., 13:59

Szerző:

Mára is készítettünk önnek egy (reményeink szerint) jópofa és elgondolkodtató képrejtvényt: a mai agytorna sztárja egy kötelező vers, amit minden általános iskolásnak kívülről meg kell tanulnia. De vajon melyik versről van szó? Pont ez a kérdés a rejtvényben.

Kötelező vers, szótagokra bontva

A fentiekből minden bizonnyal világos már minden, de az egyértelműség kedvéért összefoglalunk itt mindent, amit ehhez a játékhoz tudnia kell: egy kötelező vers címét és költőjét keressük. A kötelező vers leghíresebb részletét, azaz első versszakát olvashatja az alábbi ábrán, csak a versszakot alkotó szótagokat összekevertük. Ha fejben helyes sorrendbe állítja az alább véletlenszerűen szétszórt szótagokat, akkor megkapja ezt a bizonyos versidézetet, amit elvileg mindenki fejből tud, aki Magyarországon járta ki az általános iskolát. Nos, melyik költő melyik verséről van szó? A megfejtést az oldal alján találja.

 Kép: 168.hu/Gyulai Bence

Gondolkodjon rajta, amennyit jólesik, aztán ha kitalálta vagy szabad a gazda, görgessen le az oldal aljáig, hogy leellenőrizze, mi a helyes megfejtés!

A megfejtést az oldal alján találja

És hogy valóban görgetni kelljen egy kicsit a megfejtésért, és ne szerepeljen itt rögtön a feladvány alatt (hiszen akkor valaki akár véletlenül is megláthatná, elrontva ezzel a játékot), álljon itt egy lazán kapcsolódó hír!

Ha már ugyanis az általános iskolai tananyag egy versével játszunk ebben a feladványban, nézzük meg, hogyan alakul a hamarosan kezdődő tanév rendje!

Még júniusban megjelent ugyanis a 2024/25-ös tanév rendjéről szóló tervezet a Belügyminisztérium oldalán, amit minden iskola köteles lesz betartani. A Magyar Nemzet cikke szerint az első tanítási nap szeptember 2-án, hétfőn, az utolsó 2025. június 20-án lesz, a középiskolák végzőseinek pedig 2025. április 30-án ér majd véget a tanév. A két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban viszont 2025. május 30-án kell utoljára iskolába menni.

A tervezet szerint az iskolaszünetek így alakulnak majd:

  • Őszi szünet: 2024. október 26-tól november 3-ig,
  • Téli szünet: 2024. december 21-től 2025. január 5-ig,
  • Tavaszi szünet: 2025. április 17-től 27-ig,
  • Nyári szünet: 2025. június 21-től augusztus 31-ig.

A tanév első féléve 2025. január 17-ig tart, az iskola 2025. január 24-ig értesíti a tanulókat, szülőket az első félévi tanulmányi eredményekről.

Na és most kanyarodjunk vissza a szótagjaira hullott vershez, nézzük, mi a helyes megfejtés!

Itt a megfejtés

Nos, rögtön az első oszlopba került a NAP és a TÚR, talán ezek segítettek a legtöbbet, legalábbis azoknak, akikben felmerült, hogy a túr szó nem csak egy ige lehet. A helyes megfejtésben ugyanis a Túr folyó szerepel, mert Petőfi Sándortól A Tisza című versről van szó, és a témája értelemszerűen nem a párt, hanem a kelet-Magyarországot átszelő folyó.

„Nyári napnak alkonyúlatánál
Megállék a kanyargó Tiszánál
Ott, hol a kis Túr siet beléje,
Mint a gyermek anyja kebelére.”

– így hangzik eredetiben a fenti szótagokból összeállítható versidézet.

(Kiemelt kép: 168.hu/Gyulai Bence)