Melyik szó nem illik a 10 közé? Ha fél perc alatt rájön, melyik a kakukktojás, ön egy kész zseni!

Meglehetősen nehézre sikerült a mai rejtvényünk, amelyben két kakukktojás bújik meg. Be tudja őket azonosítani?

2024. augusztus 14., 14:03

Szerző:

Mára is készítettünk önnek egy rejtvényt, most megint két kakukktojás keresendő az alábbi ábrán. Igen, nem a fentin, hiszen az a szokásunkhoz híven csak egy ízelítő – a teljes feladványt alább találja. Kellemes fejtést, sok sikert kívánunk!

Melyik a két kakukktojás?

Két tízes szócsoportot lát alább az ábrán. A bal oldali oszlopban is van tíz szó, a jobb oldali oszlopban szintén. Mindkét tízes csoportban van azonban egy-egy kakukktojás. És ami a trükk a dologban: az egyik oszlop kakukktojása mindig a másik oszlopba passzol. Azaz keresse meg a kisbetűs és csupa nagybetűs szavak között is azt az egyet-egyet, amelyeket ki kéne cserélni egymással, azaz amik a saját oszlopukban kakukktojásként éktelenkednek, de a másik oszlopba remekül beillenének! Nos, ön melyik szavakra tippel? Ne feledje, mindkét oszlopból egyet-egyet kell kiválasztani! Indulhat a játék, és bár nyereményt nem osztunk, azt azért merjük állítani, hogy ha fél perc alatt rájön, hogy mi alapján van kettészortírozva az alábbi 20 szó, akkor ön elmondhatja magáról, hogy egy kész zseni! Nézzük!

 Kép: 168.hu/Gyulai Bence

Egy kis segítséget, majd a teljes megfejtést az oldal alján találja

Hogy ön nyugodtan gondolkodhasson, és ne zavarjon be, hogy a feladvány alatt közvetlenül ott van a megfejtés, ideteszünk egy zenei videót csak úgy helykitöltőnek. Ezzel az a célunk, hogy egy picit görgetni kelljen ahhoz, hogy az ember meglássa először a segítséget és majd megfejtést.

Kakukktojásról szóló dalt most pont nem találtunk a YouTube-on, de a Kaláka, illetve Jonatán, a kapitány tudnak szolgálni egy csomó pelikántojással. Helykitöltőnek ez is jó lesz.

Jöhet egy kis segítség?

Ha nem jön rá, de egyelőre nem is szeretné feladni, még itt az utolsó lehetősége, hogy egy kis segítség birtokában felgörgessen, és gondolkodjon még egy kicsit a dolgon. Arra szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy sokkal közelebb kerül a megoldáshoz, ha megfigyeli, milyen sorrendben vannak a szavak a baloldali, kisbetűs oszlopban. A sorrend igen fontos ebben a játékban ugyanis.

Na de többet nem segítünk, alább találja, hogy melyik két szó a két kakukktojás, az alatt pedig a rém egyszerű, mégis nehezen megfejthető magyarázatot.

Itt a megfejtés

 Kép: 168.hu/Gyulai Bence

Nos, feltűnt, hogy a bal oldali oszlopban a mező szót kivéve ábécésorrendben vannak a szavak? Azért tettük őket ábécésorrendbe, hogy ezzel is jelezzük, hogy mennyire fontos a sorrend a bal oldali oszlopban – de csak a baloldaliban. Ott ugyanis nemcsak, hogy a szavak ilyen sorrendben vannak, de a szavakon belül a betűk szintén mind ábécésorrendben következnek. Meglepő egyébként, hogy mennyire kevés olyan értelmes szó van a magyar nyelvben, amiben a betűk ábécésorrendben szerepelnek.

Nos, ennek alapján a mező szó az, amelyik nem illik a többi közé a bal oldalon, hiszen az e előbb van az ábécében, mint az m, és az ő szintén előbb, mint a z – ez a négy betű ábécésorrendben úgy nézne ki, hogy emőz, de ennek sajnos nincs értelme. Viszont a jobb oldali oszlopban szintén van egy, de csak egy szó, amiben ábécésorrendben következnek a betűk: ez az álmos. Ezt a szót kéne a mezővel kicserélni, és akkor a jobb oldali oszlopban nemcsak a betűk, hanem a szavak is ábécésorrendben állnának egymás után, az álmost pont beillik az Ákos keresztnév és a borz közé. A jobb oldalon pedig a cserével teljessé válna az ábécésorrendnek fittyet hányó káosz.

(Kiemelt kép: 168.hu/Gyulai Bence)