Félperces IQ-teszt: rájön, melyik országjelzés nem illik a többi közé? Két csoport, két kakukktojás!

Íme egy újabb gyors és játékos feladvány, ami egy pici IQ-tesztnek is beillik. Melyik országjelzés nem illik a többi közé?

2024. július 18., 16:07

Szerző:

Készítettünk már egy hasonló képrejtvényt, a korábbi kakukktojásos mini IQ-teszt feladványában betűk között kellett megtalálni az oda nem illőt. Hasonló az alábbi játék is, de itt most európai országjelzések szerepelnek.

IQ-teszt országjelzésekkel

Persze számszerűsített intelligencia-hányadost nem fogunk tudni az alábbiak alapján mondani, mint egy igazi IQ-teszt, viszont cserébe reméljük, szolgálhatunk egy kis kikapcsolódással és sikerélménnyel.

Az alábbi rejtvényben 20 európai ország autójelzése látható, két csoportra vannak osztva. Csakhogy mindkét csoportban van egy-egy kakukktojás. A baloldali térfélen látható 10 ország között van egy, amelyik a jobb oldalra tartozna, miközben a jobb oldali csoportban szintén van egy ország, aminek viszont a bal oldalon lenne a helye.

Melyik két ország van a rossz oldalon, melyik kettőt kéne kicserélni, hogy a két csoport homogénné váljon? Alább mutatjuk a teljes rejtvényt.

 Ábra: 168.hu/Gyulai Bence

A megfejtés az oldal alján található

És ha már európai országoknál tartunk, a megfejtés előtt foglalja még itt a helyet egy érdekesség arról, hogy már megint egy európai ország fővárosa lett a világ legélhetőbb városa: Bécs.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) által összeállított rangsor szerint 2024-ben is Bécs tekinthető a legélhetőbb városnak a világ nagyvárosait összevetve – számolt be róla a HRportal.

Az elemző intézet szakemberei összes 173 nagyvárost vizsgáltak meg: arra voltak kíváncsiak, hogy az életminőség alapján mely városokban a legjobb élni. A vizsgált szempontok között szerepelt az egészségügyi ellátás, az oktatás, az infrastruktúra, illetve a környezet állapota és a kulturális lehetőségek, valamint a gazdasági stabilitás is.

A felsorolt területeken minden várost egy 0-tól 100-ig terjedő skálán osztályoztak, majd egy indexben rögzítették az elért értékeket, és összesítették azokat. A Global Liveability Index 2024 alapján Bécs idén 98,4 pontot ért el, így nem meglepő, hogy ismét elnyerte a világ legélhetőbb városa címet. Tavaly és tavalyelőtt is Bécset választották meg a legjobb városnak, az idei további helyezetteket itt találja.

Na de térjünk vissza a kakukktojások keresgéléséhez.

Itt a megfejtés

Nos, a jó válasz a bal oldalon Hollandia, a jobb oldalon pedig Svédország volt.

 Ábra: 168.hu/Gyulai Bence

Sejti már, hogy miért? Nos, különösebb földrajztudás nem volt szükséges a megfejtéshez.

A bal oldalon olyan országok szerepelnek, amiknek a neve -ország-ra végződik: Horvátország, Írország, Németország, Magyarország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Finnország és Görögország, valamint ide tartozik a jobb oldali csoport kakukktojása, Svédország is.

A jobb oldalon ezzel szemben olyan országok szerepelnek, amiknek a neve -ia-ra végződik: Portugália, Dánia, Litvánia, Norvégia, Bulgária, Szlovákia, Szerbia, Románia és Szlovénia, valamint ide tartozik a bal oldali csoport kakukktojása, Hollandia is. És ha már helykitöltőként Bécsről volt szó – ide tartozna ugye Ausztria is.

(Kiemelt kép: 168.hu/Gyulai Bence)