Harmadszor is Bécs lett a világ legélhetőbb városa

A tavalyi és tavalyelőtti siker után ebben az évben is Bécs nyerte el a megtisztelő címet.

2024. június 27., 19:53

Szerző:

Az Economist Intelligence Unit (EIU) által összeállított rangsor szerint 2024-ben is Bécs tekinthető a legélhetőbb városnak a világ nagyvárosait összevetve – számolt be róla a HRportal.

Az elemző intézet szakemberei összes 173 nagyvárost vizsgáltak meg: arra voltak kíváncsiak, hogy az életminőség alapján mely városokban a legjobb élni. A vizsgált szempontok között szerepelt az egészségügyi ellátás, az oktatás, az infrastruktúra, illetve a környezet állapota és a kulturális lehetőségek, valamint a gazdasági stabilitás is.

A felsorolt területeken minden várost egy 0-tól 100-ig terjedő skálán osztályoztak, majd egy indexben rögzítették az elért értékeket, és összesítették azokat. A Global Liveability Index 2024 alapján Bécs idén 98,4 pontot ért el, így nem meglepő, hogy ismét elnyerte a világ legélhetőbb városa címet. Tavaly és tavalyelőtt is Bécset választották meg a legjobb városnak, és úgy tűnik, évről évre megőrzi a pozícióját.

Bécs mellett más nagyvárosokban is jó élni

Az osztrák fővároshoz hasonlóan remek értékelést ért el Zürich, Koppenhága, Genf, Calgary, Melbourne, Vancouver, Sydney, Auckland és Oszaka is.

Nemcsak a világ nagyvárosait, hanem nagyobb területeket is megvizsgáltak a szakemberek. A világ egyik legnagyobb elemzőcégeként számon tartott Economist Intelligence Unit megállapította, hogy általánosságban Nyugat-Európában a legjobb élni, hiszen az itt megvizsgált 30 ország átlagosan 92 pontos értékelést kapott. Ezzel ez a térség tekinthető a legélhetőbbnek, még akkor is, ha a tavalyi adatokhoz képest ez 0,3 pontos csökkenést jelent.

A visszaesést az idézhette elő, hogy átlagosan romlottak a bűnözéssel kapcsolatos statisztikák, valamint jóval több és nagyobb zavargás vagy demonstráció alakult ki az európai nagyvárosok egy részében, mint a korábbi években.

Budapest értékelése jelentősen javult, 92 pontot ért el a 100-as listán, ami eleve nagyon jónak számít, és ezzel az eredménnyel 7 helyet sikerült is javítania a tavalyi helyezésén: idén már a 32. a 173 várost rangsoroló listán.

Az amerikai kontinensen elsősorban Észak-Amerika került be az élhető térségek közé, itt 25 nagyváros összesített eredményei 90,2 pontot értek el, bár mindez némileg romlott a tavalyi teljesítményhez képest.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

2024. június 27., 12:33

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.