Ausztria is támogatja, hogy fosszák meg Magyarországot a vétójog lehetőségétől

Ausztria is támogatja a belga külügyminiszter javaslatát, hogy fosszák meg a magyar kormányt a vétójog lehetőségétől.

2024. június 4., 11:28

Szerző:

A belga elnökség nem szeretné csöndben átadni a stafétát a júliusi soros magyar elnökségnek, és gyorsan bevetnék Orbán Viktorék ellen a „jogi atombombának” nevezett eljárást – írja az rtl.hu. Amint arra a Portfólió rámutat, a végső soron a magyar tanácsi szavazati, vagyis vétójog felfüggesztésével fenyegető eszköz elfogadásához teljes egyetértésre lenne szükség, ami valószínűtlen, de jelzi, hogy szűkül a magyar kormány mozgástere. Szlovákia szinte borítékolhatóan nem támogatna egy ilyen javaslatot, de a kisebb országok között is rendre voltak kritikusok az elmúlt években – például Ciprus vagy Málta.

A 7. cikk szerinti eljárás továbbléptetésével vennék el a vétójogot

Időről-időre napirendre kerül, hogy a 2018-ban az Európai Parlament kétharmados szavazásával Magyarország ellen indított 7. cikk szerinti eljárást továbbléptessék. Jellemzően az EP-képviselők szokták követelni a jogállamisági aggályok és a korrupciós problémák miatt megkezdett procedúra folytatását és magasabb szintre emelését, azonban az elmúlt napokban több tagállam kormánya jelezte, hogy az Orbán Viktor vezette kabinet esetében támogatnák, ha megindulna a keménykedés.

Hétfőn derült ki, hogy Hadja Lahbib belga külügyminiszter sürgeti az EU-t, hogy „menjen a 7. cikk szerinti eljárás végéig” a magyar kormánnyal. A kijelentés nem a semmiből jött, mert az EU több tagállamának vezetése követel egyre keményebb bánásmódot Magyarországgal szemben. Ennek oka, hogy a kabinet egyedüliként vétózná meg az Ukrajnának fegyvereket küldő országok kifizetéseit az Európai Békekeretből, ahonnan támogatnák az érintett tagállamok fegyverkészleteinek pótlását.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter szerint az EU nem óvatoskodhat, amikor szembenéz Magyarország jogsértéseivel. Éppen ezért szerinte meg kellene fosztani a magyar kormányt a vétó lehetőségétől.

Ausztria kormánya is folytatná Magyarország ellen a 7. cikk szerinti eljárást

A Politcio friss hírlevele szerint Bécs támogatja Belgium felhívását, hogy indítsanak eljárást Magyarország szavazati jogának megvonására, ami újabb fontos jelzés azzal kapcsolatban, hogy az európai közösség nem feltétlen örül a soros magyar elnökségnek.

„Elvárjuk, hogy mind a 27 tag teljes mértékben betartsa azokat az elveket, amelyek közös Uniónk alapját képezik” – nyilatkozta Ausztria külügyminisztériumának szóvivője a Politicónak. „Ez különösen igaz azokra, akik betöltik a soros elnökségi pozíciót. Ezt szem előtt tartva támogatjuk a 7. cikkely szerinti eljárás megkezdését Magyarország ellen” – tették hozzá.

(Fotó: Frederick Florin / AFP)