Villámgyors IQ-teszt: melyik betű a kakukktojás?

Egy egykérdéses IQ-teszt gyanánt is felfogható az alábbi képrejtvény: meg tudja mondani, melyik csoportban melyik betű a kakukktojás?

2024. július 16., 12:36

Szerző:

Természetesen nem egy hivatalos IQ-teszt az alábbi feladvány, de annál sokkal gyorsabb és reményeink szerint szórakoztatóbb is. Próbálja ki, ön rájön-e a megfejtésre, két kakukktojást keresünk!

Villámgyors IQ-teszt: melyik csoportban melyik betű a kakukktojás?

Az alábbi ábra két csoportban tartalmaz betűket a jobb, illetve a bal oldalon. Mindkét csoportból azonban egy-egy betű átkeveredett a túloldalra, azaz van a bal oldali csoportban egy betű, amelyik igazából a jobb oldali csoportba illik, és a jobb oldali csoportban szintén van egy betű, amelyik igazából a bal oldali csoportba való.

A kérdés tehát roppant egyszerű: melyik két betű a kakukktojás, azaz melyik két betűt kéne egymással kicserélni, hogy egyik csoportban se legyen oda nem tartozó elem? Fent csak egy ízelítőt láthat, alább mutatjuk a teljes ábrát. Értelemszerűen az első két oszlop alkot egy csoportot és a második két oszlop alkotja a másik csoportot, mindegyikben 8-8 betű van.

 

 Ábra: 168.hu/Gyulai Bence

A megfejtést az oldal alján találja

Gyakran közlünk hasonló rejtvényeket-feladványokat, de nem szeretjük, ha a kérdéshez túl közel van a válasz, mert még a végén valaki túl gyorsan görget lefelé és idő előtt meglátja. Szóval hogy a válaszért kicsit görgetni kelljen, álljon itt mondjuk a szeptemberben kezdődő tanév rendje (ha már a betűkről-nyelvről van szó a feladványban).

Szóval a Belügyminisztérium által publikált információk szerint az első tanítási nap szeptember 2-án, hétfőn, az utolsó 2025. június 20-án lesz, a középiskolák végzőseinek pedig 2025. április 30-án ér majd véget a tanév. A két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban viszont 2025. május 30-án kell utoljára iskolába menni.

A tervezet szerint az iskolaszünetek így alakulnak majd:

  • Őszi szünet: 2024. október 26-tól november 3-ig,
  • Téli szünet: 2024. december 21-től 2025. január 5-ig,
  • Tavaszi szünet: 2025. április 17-től 27-ig,
  • Nyári szünet: 2025. június 21-től augusztus 31-ig.

A tanév első féléve 2025. január 17-ig tart, az iskola 2025. január 24-ig értesíti a tanulókat, szülőket az első félévi tanulmányi eredményekről.

Itt a megfejtés

Nos, arra kellett rájönni, hogy a betűk kiejtés, pontosabban segédhangzó alapján vannak két csoportba rendezve. Betűzéskor a bal oldalon látható mássalhangzókat úgy szoktuk kiejteni, hogy egy é hangot teszünk mögéjük: dé, gyé, pé, bé stb. A jobb oldali csoport mássalhangzóit ezzel szemben úgy szoktuk kiejteni, hogy egy e hangot teszünk eléjük: en, ely, em, ef stb.

Emiatt tehát a bal oldali csoportból az S lóg ki, amíg a jobb oldaliból a J, tehát a helyes megfejtés S és J, ez a két betű a kakukktojás, ezt a két betűt kéne kicserélni egymással.

(Kiemelt kép: 168.hu/Gyulai Bence)