Villámgyors IQ-teszt kávé mellé: mi a hiba ezen a kávézós képen?

Egy csésze kávé vasalás közben, egy hiba a képen. Megtalálja?

2024. július 11., 16:23

Szerző:

Amennyi idő alatt lefő a kávé (vagy amennyi idő alatt megissza), érdemes elgondolkodnia az alábbi rejtvényen. Hol van a hiba a képen? A teljes ábrát alább találja.

Kávé és agytorna

Egy villámgyors IQ-tesztnek is beillik ez a furfangos, de közben meghökkentően egyszerű megfejtéssel rendelkező feladat. Az életben nem jó dolog, ha az ember mindig csak a hibát keresi, de most kivételesen erre invitáljuk önt. Valami nem stimmel ezzel a rajzzal, úgy is fogalmazhatnánk, hogy elrontott valamit a rajzoló. Rájön, hogy mit?

Időkorlát nincs, böngéssze nyugodtan az egyébként szinte frusztrálóan egyszerűnek tűnő és nem kifejezetten részletgazdag képet! Valami hiba el van rejtve rajta – vagyis éppen ez benne a zseniális, hogy egyáltalán nincs elrejtve, mégsem olyan könnyű megtalálni. Rájön, hol van? Íme a kép.

 Forrás: Brightside.me

Alább találja a megfejtést

Nem szeretjük rögtön a kép alatt lelőni a poént, hátha valaki véletlenül túl korán meglátja, ezért ha megvan a hiba vagy feladta a keresést, görgessen lejjebb... vagy előbb olvasson el egy érdekességet a kávéról! Egy új tanulmány ugyanis újabb összefüggést talált a kávé fogyasztása és a Parkinson-kór kialakulásának kisebb valószínűsége között – írja a ScienceAlert alapján a Magyar Hírlap.

A tanulmányt készítő nemzetközi kutatócsoport 184 024 emberről átlagosan 13 éven keresztül gyűjtött adatokat. A vizsgálat ezek alapján megállapította, hogy a kávéfogyasztóknál kisebb volt a Parkinson-kór kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik egyáltalán nem fogyasztottak kávét. A több száz Parkinson-kóros emberből álló minta további elemzése során megmérték a koffein elsődleges metabolitjainak, a paraxantin és a teofillin szintjét a vérben. Megállapították, hogy ezek fordított összefüggést mutatnak a Parkinson-kór kialakulásának kockázatával.

Nem ez az első tanulmány, amely kapcsolatot talált a kávé és a Parkinson-kór között, de ez a kutatás a koffeinbevitel biomarkereit is vizsgálta, évekkel a Parkinson-kór diagnosztizálása előtt. Kiderült, hogy a kávéfogyasztók felső 25 százalékánál negyven százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki Parkinson-kór, mint azoknál, akik egyáltalán nem isznak kávét, tehát úgy tűnik, hogy a koffeinnel és összetevőivel kapcsolatban van valami, ami védi az emberek agyát. Ennek oka korábbi kutatások alapján az lehet, hogy a koffein az agyban a dopamin áramlását fenn tudja tartani. A Parkinson-kórra pedig jellemző, hogy az agyban csökken a dopamin szintje.

Itt a megfejtés

Amint arra a Brightside.me oldalon közölt megfejtés is felhívja a figyelmet, a válasz roppant egyszerű, és a vasaló gombján keresendő: vagy fel van cserélve a Min és a Max felirat, vagy fordítva van a vörös csík. Mindenesetre a minimumnak ott kéne lennie, ahol a csík a legvékonyabb, a maximumnak pedig értelemszerűen ott, ahol a legvastagabb – de az ábrán fordítva van.

Őrület, milyen egyszerű, mégis milyen nehéz észrevenni, ugye?!

(Kiemelt kép: Brightside.me)