Furfangos IQ-teszt: melyik pohár telik meg először?

Ez az IQ-teszt egy egyszerű kérdést tartalmaz: melyik pohár telik meg először, ha megnyitjuk a csapot. Végig tudja gondolni?

2024. július 7., 07:37

Szerző:

Jöhet egy újabb képes fejtörő, ami akár egy gyors IQ-teszt gyanánt is felfogható? Máris mutatjuk a teljes ábrát, a fenti csak egy részlet.

IQ-teszt: melyik pohár telik meg először

Az alábbi ábra egy csapot ábrázol és alatta hét poharat. A kérdést ugye már mondtuk: ha megnyitjuk a csapot és elkezdjük folyatni a vizet, akkor a poharak elhelyezkedését és az őket összekötő csőrendszert figyelembe véve melyikre lehet rámondani, hogy az a pohár fog megtelni először? A poharak be vannak számozva 1-től 7-ig, a helyes válasz természetesen annak az edénynek a száma, amelyik a gondolatkísérletben először lesz tele vízzel.

A JagranJosh.com nevű oldal által közölt feladványhoz az az instrukció tartozik, hogy a legügyesebbek 8 másodperc alatt tudják rávágni a helyes választ, de nem biztos, hogy érdemes most az órával vesződni, inkább nézze meg tüzetesen a rajzot és gondolja végig logikusan a víz útját!

 Kép: JagranJosh.com

Sok sikert a fejtéshez!

Vigyázat, nehezebb, mind gondolná!

Úgy is fogalmazhatunk, hogy ez egy beugratós rejtvény, szóval gondoljon végig mindent logikusan és vegye figyelme a kép valamennyi apró részletét!

Ami nem a megfejtés + segítség

A fenti rejtvény természetesen nem egy igazi IQ-teszt abban az értelemben, hogy ennek alapján, egyetlen kérdésből nem lehet megállapítani, hogy mennyi az ön intelligencia-hányadosa. Az IQ mérésének nehézségeivel kapcsolatban a Wikipédia egyébként említi, hogy az úgynevezett Flynn-effektus szerint „az évek során az IQ-teszteken elért átlagpontszámok – ha nem végzik el az értékelés korrekcióját – világszerte folyamatosan emelkednek”. Ez azért jelent komoly gondot, mert az IQ adott korcsoportra vetített átlaga az IQ definíciója szerint mindig 100, és ehhez az átlaghoz képest kell a tesztnek adott szórással megadnia az IQ értékét. Ezért a komoly teszteket rendszeresen újra kell kalibrálni, ami jelentős anyagi ráfordítást igényel.

Na de térjünk vissza a csap és a hét pohár rejtvényéhez. Itt egy fontos segítség: a többség a négyes számú poharat jelöli meg helyes megfejtésként. Nos, nem ez a helyes válasz. Ha ön is arra jutott, hogy a négyes a helyes megfejtés, akkor gyorsan görgessen fel újra, nézze meg a képet még egyszer, jobban.

Itt a helyes válasz

Nos, a többség úgy gondolkodik, hogy ha megengedik a csapot, akkor először az 1-es pohárba folyik a víz, de az nem telik meg, mert balra kifolyik belőle a folyadék a 3-as felé. Azért arra, mert ugye mindig azon a csövön távozik a víz, amelyik lejjebb van. Ugyanezzel a logikával a hármasból akkor a négyesbe folyik először, ezért mondják a legtöbben elsőre a négyest a helyes válasznak.

Igen ám, de figyelembe kell venni minden apró részletet. A hármas pohárból igazából nincs is kivezetés a baloldali cső felé, ott tehát nem távozhat a víz. Lefolyna akkor a jobboldali csövön, de az ötös pohárba nem tud belefolyni, mert itt pedig a cső vége van elzárva. Tehát szép lassan a hármas pohár fog megtelni először,  3-as a helyes válasz.

Mondtuk, hogy beugratós, gratulálunk, ha rájött a turpisságra!

(Kiemelt kép: Jagran Josh)