Szombathelyen utcákra tört be, házakat veszélyeztet a víz

Szombathelyet elöntötte az ár és a belvíz. A Rába és a Pinka áradása, vízátfolyás miatt jelenleg nem járható Pinkamindszent és az államhatár közötti 8708-as út.

2024. június 9., 16:32

Szerző:

Áradnak a folyók és a patakok Vas vármegyében a szombat éjszaka lezúdult, nagy mennyiségű eső hatására, Szombathely városában a Petőfi-telepen utcákat öntött el, udvarokba tört be, lakóházakat fenyegetett a víz – közölte a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap délután az MTI-vel.

Házakat veszélyeztet a víz Szombathelyen

Közleményükben azt írták: a Petőfi-telepen megelőző védekezést folytatnak, szivattyúk segítségével a telep legmélyebb részéről a Galy-árokba vezették el a felgyülemlett belvizet.


Hozzáfűzték: a hazai és külföldi vízgyűjtőkön lehullott, nagy mennyiségű csapadék hatására áradás kezdődött a Rába folyón, amelynek szentgotthárdi szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, míg a folyó körmendi szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

 Fotó: Szombathely Megyei Jogú Város hivatalos Facebook oldala


Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint késő délután az északnyugati területeken ismét heves zivatarok, felhőszakadások várhatók, viharos széllökésekkel, jégesővel.


A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Rába és a Pinka áradása, vízátfolyás miatt jelenleg nem járható Pinkamindszent és az államhatár közötti 8708-as út.

A nyugat.hu úgy tudja, 10 éve nem volt hasonló állapot a városban. 

A hátsó kertekből ömlött előre a víz. A tűzoltók szivattyúznak, a helyiek homokzsákokkal is próbálkoznak. Így ma nem a választások tartják lázban az arra élőket, hanem az, hogy értékeiket mentsék – teszi hozzá a lap.

A lakópark egyes belső részein térdig ér a víz. A helyszínen jelen van Nemény András polgármester is.

 Fotó: Szombathely Megyei Jogú Város hivatalos Facebook oldala

A Rábára koncentrálnak a vízügyesek

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint az apadást a német és az osztrák vízgyűjtőkre érkezett újabb csapadék lassítja, és a Dunán tartósan magas vízállásokat okoz, a Rábán pedig még a hármas fokozatot meghaladó, rekordközeli vízszint is kialakulhat.


Budapesten szombat délután az előre jelzett tartományban, 648 centiméteren tetőzött a Duna, vasárnap reggelre pedig már 7 centimétert apadt – írták.
Az OVF arra hívta fel a figyelmet, hogy a folyó németországi és ausztriai részvízgyűjtőit szombaton hidegfront érte el, helyenként számottevő csapadékkal, ezen belül elsősorban a Rába vízgyűjtőjén hullott nagyon jelentős mennyiség.


A legfrissebb előrejelzés szerint a következő napokban is marad az esős időjárás. A Dunán és gyakorlatilag minden mellékfolyójának vízgyűjtőjén területi átlagban jellemzően napi 10-25 milliméternyi csapadékra lehet számítani, és a csapadékos időjárás a Tisza és mellékfolyói vízgyűjtőin is jellemző lesz a következő napokban, helyenként 30 vagy akár 40 milliméternyit is meghaladó napi területi átlagértékekkel – közölte az OVF.


Hozzátették, az újabb csapadék következtében egyes bajorországi és ausztriai folyók már újra áradnak, ami a Duna hazai szakaszán jelenleg levonuló árhullám tetőzési szintjeit már nem, az apadás ütemét azonban jelentős mértékben befolyásolja, és várhatóan újra kisebb vízszintemelkedéseket okoz.
Nagybajcsnál tartósan a másodfok, másutt az első fok szintje körüli vagy afeletti vízállásokra lehet számítani. Reális esély van arra, hogy Budapestnél a vízszint újból megközelíti-eléri a rakpart szintjét a jövő hét második felében – figyelmeztettek.

Már több mint 1200 kilométeren van árvízi védekezés


A vasárnapi előrejelzés szerint a Dunán a Budapest alatti szakaszon az elsőfokú árvízvédelmi szintet meghaladó, illetve megközelítő tetőző vízállás mellett várható az árhullám levonulása – közölték.


A szigetközi vízgyűjtőre lehullott, jelentős mennyiségű eső miatt a Rábán harmadfokot meghaladó vízállásra kell számítani. Körmendnél a valaha mért legmagasabb vízállás megközelítése sem zárható ki, ezért a védekezéshez újabb csaknem 50 vízügyes szakember segítségére lesz szükség az ország egész területéről.


Vasárnap az OVF miskolci munkatársai indulnak Körmendre, a budapesti, székesfehérvári és pécsi központú vízügyi igazgatóságoktól pedig hétfő hajnalban érnek oda a szakemberek a Rábához – ismertették.


Magyarországon már több mint 1200 kilométeren van árvízi védekezés. A Murán és a Dráván várható kisebb árhullámok miatt újra az első fok szintjét meghaladó vízállások várhatóak a következő időszakban, a Tarnán Tarnaörsnél valószínűleg újra a legmagasabb, tehát a harmadfok szintje fölé emelkedik a vízállás, a Zagyván és a Sajón pedig az első fokot megközelítő, illetve afeletti vízállásokra van kilátás – áll az OVF közleményében.


(Fotó: Szombathely Megyei Jogú Város hivatalos Facebook oldala)

A MOHU betétdíjas csomagolásait visszaváltó automatákkal kapcsolatban elég eltérő tapasztalatokkal gazdagodhattunk az elmúlt hetekben. Volt olyan bolt, ahol nem működött, megint máshol pedig flottul ment minden. A 24.hu arra kérte a munkatársait, számoljanak be a személyes tapasztalataikról.