IQ-teszt egyetlen szimpla kérdéssel: ha 15 másodperc alatt rájön a válaszra, akkor ön a legjobbak között van!

A fenti két rajz egy IQ-teszt egyik fele, alább találja a teljes feladványt, még alább pedig természetesen a megfejtést is.

2024. július 10., 14:59

Szerző:

Talán már a rajzból is sejti, hogy ez pontosan egy olyan logikai-matematikai feladvány lesz, amilyenekre egy IQ-teszt kitöltése során számít az ember. Próbálja ki, hogy ön mennyi idő alatt jön rá a válaszra!

IQ-teszt: három állat, egy kérdés

Olyan furfangos feladványt közöl a JagranJosh.com nevű oldal, hogy az simán egy IQ-teszt része is lehetne. A hozzá tartozó kép magáért beszél, szóval rögtön mutatjuk is.

 Forrás: JagranJosh.com

Szóval az első három képen azt látja, hogy három állat közül mindig kettő-kettő áll a mérlegre.

  • A macska és a nyúl együtt 10 kilót nyom;
  • A kutya és a nyúl együtt 20 kilót nyom; valamint
  • A kutya és a macska együtt 24 kilót nyom.

A kérdés ezek után az, hogy mit fog mutatni a mérleg, ha mind a három állat, azaz a kutya, a macska és a nyúl egyszerre állnak rá. A feladathoz tartozó szintidő mindössze 15 másodperc, de ezt valószínűleg ennyire hamar csak az tudja megoldani, akinek tényleg zseniálisan gyorsan vág az esze. Ha van kedve, mérje mostantól ön is stopperrel, hogy ön hány másodperc alatt tudja kiszámolni a megoldást!

A helyes megfejtést az oldal alján áruljuk el.

Alább találja a helyes megfejtést

Rendszeresen közlünk hasonló, képes fejtörőket, de nem szeretjük, ha a kérdés és a megfejtés túl közel vannak egymáshoz, hiszen még a végén valaki véletlenül túl gyorsan meglátja a választ és ezzel idő előtt lelövődik a poén.

Úgyhogy ha már kutya szerepel a feladványban, álljon itt egy Instagram-poszt Tóth Andiról és Bailey-ről, a rottweilerről az énekesnő ugyanis pont a múlt héten közölt egy sorozatnyi képet arról, mennyire szereti a kutyáját: még szájrapuszit is ad neki.

„A legjobb barátom! A nagy ijesztő vadállat tulajdonképpen egy terápiás kutya, képzés nélkül. Ha szomorú vagyok, azonnal észreveszi és mindent elkövet ami tőle telik, hogy újra mosolyt csaljon az arcomra, ha pedig boldog vagyok, velem örül. Nem ismerek olyan EMBERT, akiben több lenne az empátia, mint ebben a csodás állatban. A legjobb társ a világon: BAILEY”

– írja Tóth Andi a kutyájáról.

Na de most térjünk vissza a feladványhoz!

Itt találja a helyes megfejtést

Nos, ha megpróbálta egyenként kiszámolni az egyes állatok súlyát, akkor minden bizonnyal nem volt elég 15 másodperc. Viszont van egy egyszerű módszer, amivel fejben is egy szimpla összeadással és egy felezéssel meg lehet mondani, hogy mennyi a helyes megfejtés.

Az első három ábrán ugye mindhárom állat kétszer-kétszer áll fel a mérlegre. Ha összeadjuk a három értéket, hogy az első három ábrán miket mutat a mérleg, 10+20+24=54 fog kijönni, nem egy komplikált összeadási művelet. Azt tudjuk, hogy ez a súlya két kutyának, két macskának és két nyúlnak összesen, tehát ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy egy kutyának, egy macskának és egy nyúlnak mennyi a súlya, akkor elég ezt az értéket kettővel elosztani. A helyes megfejtés tehát a 27.

(Kiemelt kép: JagranJosh.com)