Szavazzon: Ön szerint a kutya helyettesítheti a családban a gyermeket?

Manapság sokan gondolják azt, hogy a kutya vagy valamilyen más házi kedvenc helyettesíteni tudja a gyermeket a családban. 

2024. február 5., 18:15

Szerző:

Rengeteg oka lehet annak, ha valaki gyermek nélkül éli le az életét, ami nem jelenti azt, hogy hiányzik belőle a gondoskodás vagy a törődésre való hajlam. Sokszor egy kutya vagy valamilyen más háziállat pótolja azt az űrt, amit gyermektelenség okoz a családi fészekben. 

Az viszont tény, hogy egyre kevesebben vállalnak gyermeket Magyarországon, ugyanakkor a kutyák száma folyamatosan növekszik. Európai háztartásokban  jelenleg több kutya és macska él, mint gyermek. Bár vannak olyanok, akik számára a kutya helyettesíti a gyermeket, ez a csoport azonban kisebbségben van – derül ki a Házon kívül riportjából, az RTL-n.

Pataki Zita kutyája, Titi egy 10 éves Cavalier King Charles spaniel, aki sajnos a szembetegsége miatt megvakult, így főként gazdája hangjára tájékozódik. Marcipán és Maja 4 éves kutyák, akiket Kata és Matyi fogadott örökbe egy állatmenhelyről. Marcipán keverék, míg Maja egy belga juhászkutyafajta, teljesen eltérő természetűek. Marcipán nyugodt, szeret csupaszemlén lenni, Maja viszont szeret játszani és rohangálni, de mindketten jól kijönnek egymással és a két macskával, Jodával és Djangoval. Zsuzsa kilenc évvel ezelőtt szerelmes lett Lénába egy Facebook-fotó láttán, noha akkoriban egyáltalán nem tervezte, hogy kutyát fog vásárolni. 

A Házon Kívül riportja több családot is bemutat, ahol a családban nincsenek gyerekek, és a kutyák egyértelműen a család tagjai, de minden szereplő tiltakozik az ellen, hogy: „szőrös gyereknek titulálják az állatokat.  A kutya, az kutya, és nem ember” – értettek egyet mindannyian. Mint mondták az irántuk érzett mély szeretet nem hasonlítható össze egy ember vagy gyerek iránt érzett szeretettel, bármennyire is erős az.

Mit mond az etológus a kutya kontra gyermek témában

A Junior Príma díjas etológus, Kubinyi Enikő egy friss felmérés alapján elmondta az RTL stábjának, hogy: 

„ma tíz kutyatartóból egy úgy érzi, hogy a háziállatát mindenkinél jobban szereti, a kutya minden embernél fontosabb számára. És vannak köztük olyanok is, akiknek van gyereke.”

Amint arra a szakértő rávilágított: sokszor kutyáktól várják azt a szeretetet az emberek, ami hiányzik az emberi kapcsolataikból. „Én érzékelek a mai nyugati típusú kultúrákban élő emberek életében egy hiányt. Nincs, aki feltétel nélküli szeretetet biztosítson, amit elvárnánk, és nincs kit gondozni sem, és ebbe a környezetbe a kutya nagyon-nagyon jól beleilleszkedik”.

Az állatvédőknek is van véleménye a kialakuló helyzetről

Már 17 éve kutyázik a Noé Állatotthonban Schneider Kinga. Ő azon a véleményen van, hogy nem az a lényeg, hogy ki milyen szerepkörben tart kutyát, hanem az, hogyan bánik vele „Szerintem működőképes, hogy valakinek nincs gyereke, de van kutya módon tartott kutyája. Sokan azonban rosszat gondolnak az ilyen családokról, főképpen azokról a nőkről, akiknek nincsen gyerekük, de mondjuk kutyáznak. Vagy pláne macskáznak” – emelte ki Kinga.

A Házon Kívül teljes riportját az RTL oldalán itt tekinthetik meg.

(Kiemelt képünkön: Kutyák és gazdáik sétálnak a II. Kutyás Critical Mass rendezvényen. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)