A skót kormány is megtiltja a bully XL kutyafajta tenyésztését és forgalmazását

Skóciában is megtiltják az XL bully kutyák tenyésztését és forgalmazását.

2024. január 20., 10:39

Szerző:

Az angliai és a walesi tilalom elrendelése után a skót kormány is megtiltja az amerikai bully kutyafajta XL változatának tenyésztését és forgalmazását –írja a hirado.hu. A skóciai intézkedést Siobhian Brown, a helyi közösségek közbiztonságáért felelős igazságügyi államtitkár jelentette be.

A korlátozások hatályba lépésének időpontját a skót kormány később jelöli ki, de ezeket a kutyákat közterületen addig is kötelező szájkosárral és pórázzal ellátni.

Skóciában korábban ez a kutyafajta nem volt elterjedt, ám az angliai és a walesi intézkedések bevezetése után egyre több XL bully került át skót területre.

Az angliai és a walesi korlátozások egy része már az idei év első napjától érvényben van. Ennek értelmében az Egyesült Királyság e két országában tilos eladni, a szabadban magára hagyni, tenyészteni vagy ajándékba adni, illetve póráz és szájkosár nélkül sétáltatni amerikai bully XL kutyákat, február 1-től pedig bűncselekménynek minősül az ilyen kutyák tartása is Angliában és Walesben, ha a tulajdonos addig nem kér felmentést a tilalom alól.

Egy tragikus kimenetelű támadás után tiltották be az Egyesült Királyságban a bully XL kutyafajtát

Tavaly tragédiába torkollott egy amerikai bully XL támadása az Egyesült Királyságban. Szeptemberben és októberben két férfi, korábban pedig egy tízéves fiú halt meg, miután amerikai bully XL kutyák támadtak rájuk. Nagy-Britanniában 2022-ben tízből hat halálos kutyatámadásért az amerikai bully volt a felelős.

A zömök, igen erőteljes testfelépítésű kutyafajtát az Egyesült Államokban tenyésztették ki az 1980-as években, többek között az amerikai pitbull terrier és az amerikai Staffordshire terrier felhasználásával. A cél, egy előbbiekre hasonló, ám azoknál sokkal nagyobb és látványosabb fajta létrehozás volt. A felnőtt példányok testsúlya meghaladhatja a 60 kilogrammot. A fajta kitenyésztése során az extrém kinézet minden más szempontot felülírt így egészségük elmarad a kiindulási fajtáktól ahogy a viselkedésük is kevésbé kiegyensúlyozott. 

A brit környezetvédelmi, élelmezésügyi és vidékfejlesztési minisztérium adatai szerint az intézkedés kihirdetése utáni első héten négyezernél többen kérvényeztek a tárcától felmentési igazolást.

Azokat a példányokat, amelyek január 31-ig nem töltik be első életévüket, december 31-ig ivartalanítani kell, az idősebb kutyákat június 30-ig kell alávetni ennek az eljárásnak.

 (Fotó: Wikimedia Commons/Juan Botti)

Az Európai Unió, több tagállam és az Egyesült Államok is vizsgálatot sürget Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála ügyében. Ljudmila Navalnaja azt követeli, adják ki neki a fia holttestét.