Agytorna hőség idejére: megtalálja a kánikula szót 20 másodperc alatt a betűhalmazban?

Tegye próbára a képességeit a kánikula közepette ezzel a hőségben is ideális, képes-betűs-keresős játékkal!

2024. július 18., 11:50

Szerző:

Ha úgy érzi, hogy a kánikula hatására szinte leáll az agya, próbálja meg felpezsdíteni egy ki elmetornával! Próbálja ki az alábbi játékot, pontosan a hőségre tekintettel készítettük önnek!

Hol van a kánikula szó a betűk között?

Ahogy szoktuk, a fenti kép csak egy részlete a teljes feladványnak, ami alább található. Az első próbák alapján úgy tapasztaljuk, hogy ha 20 másodperc alatt kiszúrja a kánikula szót az alábbi betűhalmazban, akkor ön a leggyorsabbak közé tartozik! Nem egyszerű a feladat, mert a szokásos szabályoknak megfelelően a szó bármilyen irányban, felfelé, lefelé, jobbra, balra és átlósan is lehet.

Ha gondolja, indítsa az órát most, de ha nem időre szeretne játszani, persze az is ugyanolyan jó, kellemes böngészést kívánunk!

 Kép: 168.hu/Gyulai Bence

A megfejtést az oldal alján találja

Ha rögtön itt lenne a megfejtés közvetlenül a feladvány alatt, akkor azonnal lelövődne a poén és nem sok játék lenne az egészben, nem igaz? Pontosan ezért szoktunk mindig valami lazán kapcsolódó érdekességet odatenni a rejtvény és a helyes válasz közé, most például az ELLE segítségével azt, hogy hogyan adják a növények a tudtunkra, ha ők is szenvednek a kánikulától.

A hervadás akkor következik be, amikor a növény nedvességtartalma nagyon alacsony. A szélsőséges hőségben a nedvesség gyorsabban kiszárad és elpárolog, így a növény nem képes elegendő mennyiségű vizet felvenni a virágok fenntartásához. Jellemzően a növények gyorsan gyógyulnak, miután a hőmérséklet ismét hűvösebb lesz. A rendszeres öntözésről azonban nem szabad megfeledkezni, hogy növelhesse a növényei vízszintjét a nagy hőségben. Használhat nedvességmérőt, ami segít követni és azonosítani, ha a talaj túl száraz.

Akár beltéri, akár kültéri növényeket gondoz, mindegyiknél fennáll annak a veszélye, hogy a lombozat megsárgul a hőstressz miatt. A hervadáshoz hasonlóan az elszíneződött lombozat a nedvességhiány másik jele. Ennek oka,hogy amikor a növények nem kapnak elegendő nedvességet, nem tudják felszívni a vizet a gyökereken keresztül, hogy elősegítsék a lombozat egészséges növekedését. A növényeknek rengeteg tápanyagra van szükségük ahhoz, hogy jól fejlődjenek, ezért létfontosságú a jó talajegészség. Ma már különböző készülékek vannak arra is, hogy megtudja, milyen tápanyagok vannak jelen a talajban, és ha valamiféle hiány a lombozat elszíneződését is okozza.

A növények egészségének védelme már csak azért is fontos, mert a lakás hűvösebb klímájáért is sokat tesznek: ezért ha érdeklődik a téma iránt, olvasson még többet itt a növények és a kánikula kapcsolatáról!

Itt a megfejtés

Na, meglett? A jobb alsó sarok környékéről kiindulva balra felfelé kellett keresgélni.

 

(Kiemelt kép: 168.hu/Gyulai Bence)