Megy ez a mini IQ-teszt 20 másodperc alatt? – Melyik 2 gyufa van rossz helyen?

Játsszon velünk ezúttal is – meg tudja oldani ezt az IQ-teszt kérdéssorába illő feladatot 20 másodperc alatt?

2024. július 17., 13:16

Szerző:

Sok rejtvénygyűjtemény és IQ-teszt tartalmaz gyufás-számolós-képes feladványt, hát most hadd kínáljuk meg önt mi is eggyel! Alább találja a teljes feladatot.

Mini IQ-teszt: melyik 2 gyufa van rossz helyen?

Az alábbi, egykérdéses IQ-teszt gyanánt is felfogható ábrán egy gyufaszálakból kirakott egyenlet látható. Ez még nem a teszt, most szólunk, hogy a 9–3=5 egyenlet nem igaz, hiszen kilencből három hattal egyenlő, nem öttel.

Elegendő azonban kettő gyufaszálat áthelyezni az egyenletből, hogy az valóban matematikailag helyes legyen. Gondolkodjon, ameddig jólesik, mi azt lőttük be, hogy ha egy percen belül rájön a megoldásra, már büszke lehet magára, de ha 20 másodpercen belül sikerül, akkor ön minden bizonnyal a leggyorsabbak, legokosabbak között van! Mutatjuk az ábrát.

Melyik két gyufaszálat kell áthelyezni, hogy igazzá váljon az egyenlet?

 Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

A megfejtést az oldal alján találja

Hogy ön zavartalanul tudjon gondolkodni, a megfejtést sosem tesszük közvetlenül a kérdés alá, nehogy túl gyorsan meglássa valaki. Így, ha már a mateknál és az alapműveleteknél tartunk, álljon most itt Gálvölgyi János egy emlékezetes nyilatkozata Kadarkai Endre azóta megszűnt műsorának egyik májusi részéből.

„Azt soha nem felejtem el, hogy volt egy hosszú időszak, hogy mielőtt lefeküdtem, már pizsamában meg kellett állnom apám előtt és azt mondtam: »1x7=7, 2x7=14, 3x7=21, 4x7=28...« Elmondtam a szorzótáblát és visszafelé elmondtam. Utána volt fekvés. A szorzótáblát tudom is. Ha mást is kérdezett volna, akkor talán műveltebb lennék”

– emlékszik vissza a gyerekkorára Gálvölgyi János. Sőt, hozzáteszi, nemcsak a szorzótábla tekintetében uralkodott otthon vasszigor, hanem úgy általában is.

„Én magázódtam a szüleimmel. Ami nekem borzasztó fura volt, mert volt olyan barátom, aki tegeződött a szüleivel. Náluk olyan felszabadult, jópofa, nevetős volt az egész – nálunk nem. »Csókolom, anyuka«, »csókolom, apuka...«”

– így írja le Gálvölgyi János a gyermekkorát és a szüleivel (na meg a szorzótáblával) való viszonyát az alábbi interjúban. A videó alatt mutatjuk a gyufás feladvány megfejtését.

Itt a megfejtés – három is van!

Nos, az alábbi ábra mutatja, melyik két gyufát kell áthelyezni.

 Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

A megoldás nyitja az, hogy a kilencest kettessé, a mínusz jelet pedig egy plusszá kell átalakítani. Ehhez a két bekarikázott gyufaszál közül a felsőt eggyel lejjebb kell vinni, az alsót pedig rá kell tenni a mínuszjelre. Így a végeredmény a következő.

 Kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence

Azaz 2+3=5, ami már egy matematikailag helyes egyenlet.

Frissítés – a másik két helyes megfejtés!

És ezúton is üdvözöljük olvasónkat, Zoltánt, aki e-mailben jelezte, hogy talált egy másik megoldást – köszönjük szépen, hogy írt! Zoltán azt írja, biztos más is írt már emiatt, de nem, úgy tűnik, ő volt az egyetlen, aki rájött, hogy egy gyufa áthelyezésével a 9-esből 6-os varázsolható, egy másik gyufa áthelyezésével az 5-ösből pedig 3-as. Így a 6–3=3 egyenletet kapjuk, ami ugye szintén egy helyes megfejtés.

Sőt, Imre egy harmadik megfejtéssel jelentkezett, neki szintén köszönjük, és neki is gratulálunk! Ő a kilencesből hármast csinált, az ötösből pedig nullát, így lesz 3–3=0.

(Kiemelt kép: 168.hu/Pixabay.com/Gyulai Bence)