Így adják tudtunkra a növények, ha szenvednek a kánikulában

A kánikula nem csak az embereket viseli meg, a növények tűrőképességét is próbára teszi. Mutatjuk, honnan lehet felismerni, ha egy növény segítségért kiált!

2024. július 17., 13:14

Szerző:

 A kánikula a növényeket is megviseli, s azt, hogy nem érzik magukat jól a bőrükben, számos jellel adják a tudtunkra. Az ELLE segítségével mutatjuk, mire figyeljen oda, hogy egészségesek maradjanak a növényei! A növények egészségének védelme már csak azért is fontos, mert a lakás hűvösebb klímájáért is sokat tesznek: ha mi óvjuk őket, ők is óvnak minket. 

 A hőstressz jelei a növényeknél

A hervadás akkor következik be, amikor a növény nedvességtartalma nagyon alacsony. A szélsőséges hőségben a nedvesség gyorsabban kiszárad és elpárolog, így a növény nem képes elegendő mennyiségű vizet felvenni a virágok fenntartásához. Jellemzően a növények gyorsan gyógyulnak, miután a hőmérséklet ismét hűvösebb lesz. A rendszeres öntözésről azonban nem szabad megfeledkezni, hogy növelhesse a növényei vízszintjét a nagy hőségben. Használhat nedvességmérőt, ami segít követni és azonosítani, ha a talaj túl száraz.

Akár beltéri, akár kültéri növényeket gondoz, mindegyiknél fennáll annak a veszélye, hogy a lombozat megsárgul a hőstressz miatt. A hervadáshoz hasonlóan az elszíneződött lombozat a nedvességhiány másik jele. Ennek oka,hogy amikor a növények nem kapnak elegendő nedvességet, nem tudják felszívni a vizet a gyökereken keresztül, hogy elősegítsék a lombozat egészséges növekedését. A növényeknek rengeteg tápanyagra van szükségük ahhoz, hogy jól fejlődjenek, ezért létfontosságú a jó talajegészség. Ma már különböző készülékek vannak arra is, hogy megtudja, milyen tápanyagok vannak jelen a talajban, és ha valamiféle hiány a lombozat elszíneződését is okozza.

Az intenzív hőmérséklet mellett a túl sok napsugárzás a lombozat megperzselését és leégését okozhatja. Bár ez ritkábban fordul elő a benti szobanövények esetében. A megperzselt leveleknek ropogós szélei vannak és súlyos esetekben az egész megbarnulhatnak vagy elhalhatnak. Nemcsak a hőstresszben szenvedő növények perzselődnek meg a túlzott napfény hatására, hanem a meleg időben történő helytelen öntözés is ezzel a következménnyel járhat.

Nem meglepő, hogy a növények nem növekednek jól a kánikulában. Ha azonban teljes leállást tapasztal, akkor az annak a jele, hogy szenvednek a hőségben. A hőstressz túlélési módba helyezi a növényeket, így nem fordítanak erőforrásokat az új növekedésre. Azonban ezt a problémát az is okozhatja, ha a növények túl vannak trágyázva az aktív növekedési szezonban, és ez gyökérégést okoz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: utroja0 via Pixabay)