Így menthető meg a túllocsolt szobanövény

A szobanövényeket nem nehéz túllocsolni, amit általában jelez is a szerencsétlen, utána már csak rajtunk múlik, hogy cselekszünk-e.

2024. március 18., 15:56

Szerző:

Bármikor megeshet, hogy véletlenül túllocsoljuk az egyik szobanövényt. Ez abban nyilvánul meg általában, hogy nagyobb mennyiséget zúdítunk rá, mint kellene, esetleg elfelejtjük, hogy már kapott vizet nemrég vagy sok vízzel szeretnénk kompenzálni, amiért kimaradt egy locsolás. Ebben akár bele is pusztulhat, ha nem teszünk gyors óvintézkedéseket. 

A túlöntözést jelzi a növényünk, de könnyen félreérthetjük, ugyanis a túlöntözésre utaló jelek sok esetben megegyezhetnek a kevés „vizet kaptam” körülményekkel – írja az Agrofórum.

A túlöntözés jele, a lassuló vagy elmaradó növekedés és a sárguló, elszáradó levelek. Ha észrevesszük, hogy a növény túl van öntözve, minél előbb intézkedni kell.

A túlöntözött növényt első körben hagyjuk egy kicsit szellőzni: távolítsuk el a virágtartóból, és hagyjuk szabadon a gyökereket. Ez lehetővé teszi a felesleges nedvesség elpárolgását és a talaj kiszáradását. Ezt követően próbáljuk átültetni friss, száraz talajba a növényt. Távolítsuk el a rothadt gyökereket, és ültessük be a növényt friss, új, tápanyagban gazdag talajba.

A túlöntözéses tapasztalatból tanulva módosíthatunk az öntözési rutinon. Ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát az ujjunkkal vagy egy nedvességmérővel.

Fontos, hogy a növények csak akkor legyenek öntözve, amikor a talaj felső rétege megszáradt. 

Miután megtettük a szükséges lépéseket egy haldokló növény megmentésére, egy hónapba is kerülhet, mire javul az állapota, vagy ismét növekedni kezd.

Ha a levelek teljesen elbarnultak, bátran vágjuk le őket, mert ezek a növényi részek már nem fognak meggyógyulni. Ezzel elősegíthetjük, hogy a növény az újabb levelek növesztésére fókuszáljon. Az elhalt leveleket egy metszőollóval vagy ollóval távolíthatjuk el a legkönnyebben. Ugyanígy levághatjuk a szárak elhalt részeit is. Ha nagyon rossz állapotban vannak, elegendő, ha csak a talaj feletti 5 centiméteres részt hagyjuk meg.

Amennyiben már mindent megpróbáltunk, és az egy hónapos várakozási időn is túl vagyunk, de a növény nem mutat számottevő javulást, ideje búcsút venni tőle. Ahelyett azonban, hogy kidobnánk a kukába, használjuk fel a komposztáláshoz, hogy a belőle kinyert tápanyagdús talajt más növények táplálására fordíthassuk.

A túlöntözött növény megmentése nehéz, de nem lehetetlen. Azonnali cselekvéssel és megfelelő gondozással visszaállíthatjuk a növény egészségét. Legyünk türelmesek, figyeljünk a növény jelzéseire, és adjunk neki és magunknak is még egy esélyt.

(Kiemelt képünk forrása: Freepik)

 

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.