Alternatív matek: Ha 20 másodperc alatt kitalálja, hogy mi való a kérdőjel helyére, rendkívül jól vág az agya!

Öt egyenlet, ami a matek szabályai szerint nem helyes, de...

2024. augusztus 13., 14:55

Szerző:

Ahogy szoktuk, a fenti kép csak ízelítő, alább találja a teljes feladványt, ami egy alternatív matek szabályait alkalmazza, hiszen a számtan igazi szabályai szerint semmi értelme annak, hogy 1+5=5. Hogyan lehet mégis értelme egy ilyen egyenletnek?

Alternatív matek: mi a szabály?

Nyilván első pillantásra egyértelmű, hogy ez egy olyan matek, ahol nem úgy kell számolni, ahogy azt az ember alsó tagozatban elsajátította. De itt is egy egyértelmű vaslogika uralkodik – az a kérdés természetesen, hogy mi ez a bizonyos logika. A teljes feladvány négy példát mutat, ön ezek alapján megfejti, hogyan lehet mégis értelmes ez a négy egyenlet? Ha 20 másodperc alatt rájön, akkor ön elmondhatja önmagáról, hogy rendkívül gyorsan vág az agya, és nem mellesleg rá tudja vágni, hogy milyen szám illik a kérdőjel helyére. Nos, nézze meg a teljes feladványt, ha van kedve, pillantson rá az órára, aztán próbálja meg kitalálni, hogy hogyan lehet kiegészteni az ötödik egyenletet!

 (Kiemelt kép: 168.hu/Gyulai Bence)

A megfejtést az oldal alján találja

Most sem szeretnénk rögtön a rejtvény alatt közvetlenül azonnal lelőni a poént, vagyis a megfejtést, tehát csak úgy helykitöltésnek álljon itt most egy zenei videóklip, igaz, ebben nem összeadásról, hanem szorzásról van szó. Ez a Csók x csók a Modern Hungáriától – ez alatt találja a megfejtést.

Itt a megfejtés

Nos, rájött a turpisságra? Az egyenlőségjel bal oldalán nem a számjegyek számértéke számít, hanem az, hogy leírva az adott szám hány betűből áll. Ezek összege látható az egyenlőségjel jobb oldalán. Például: egy+öt=3+2(betű)=5, merthogy az „egy” szó három betűből áll, az „öt” szó pedig kettőből. Ugyanez a helyzet a második egyenletben, csak a „hat” szó három betűből áll, ezért egy+hat=6 (betű). A „három” szó ötbetűs, ezért 5+5, azaz 10 a végeredmény a harmadik példában. Most már a negyedik példa bizonyára egyértelmű: a kettő+hét feladványban egy öt- és egy hárombetűs szó szerepel, így a végeredmény értelemszerűen nyolc lesz. Mégiscsak alkalmazzuk azért azt az alsótagozatos matematikát!

Nos, ezek után a három+kilenc egy öt- és egy hatbetűs szóból áll, azaz 5+6=11, tehát tizenegy a megfejtés.

(Kiemelt kép: 168.hu/Gyulai Bence)