Félperces IQ-teszt: melyik számmal folytatódik a sorozat? Elképesztő dolog derül ki ebből a logikai feladatból!

Próbálja ki, rájön-e, milyen szisztéma alapján követik egymást az alábbi sorozat elemeit alkotó számok!

2024. augusztus 12., 13:18

Szerző:

Bár ez a Szórakozás rovat, ezúttal nem egy TV-sorozat a téma, hanem egy matematikai sorozat. Fent csak az első 4 elemet mutatjuk, görgessen lejjebb a teljes feladványért!

Sorozat: mi következik és miért?

A Gizmodo által felelevenített klasszikus fejtörő egy olyan sorozat, ami egy szimpla egyessel kezdődik. Ezt követi a tizenegy, azt a huszonegy, és máris ezer feletti értékeknél vagyunk... Alább a sorozat első hat elemét látja. Rájön ezek alapján, hogy milyen logika vezérli a számok szekvenciáját? Mi lesz a hetedik szám és miért az? Ha fél perc alatt kitalálja, nyugodtan elmondhatja magáról, hogy remekül teljesített a mai mini IQ-teszten, mert ez egy igazán nehéz feladvány!

 Ábra: 168.hu

A megfejtést az oldal alján találja

Ma sem fogjuk rögtön a feladvány alatt lelőni a poént, hogy mindenki nyugodtan gondolkodhasson, és ne álljon fel annak a veszélye, hogy túl hamar megtalálják, mi a megoldás. Úgyhogy helykitöltőként emlékeztessük magunkat arra, hogy az RTL-en milyen új sorozat érkezik majd az ősszel, amit azonban nem önnek kell majd folytatni, hanem megteszi ezt maga a csatorna minden áldott este.

Kilenc hónapos előkészület (díszletépítés) után júliusban kezdték forgatni az RTL új, napi sorozatát Pokoli rokonok címmel. A széria két húzóneve Dobó Kata és Árpa Attila. A történet egy Pantallós nevű kisvárosban játszódik majd, és amit Dobó Kata elmond a sztoriról, az némiképpen emlékeztet a Drága örökösök kiindulószituációjára: egy nagyvárosi élethez szokott családnak kell egy kis faluba költöznie. Itt aztán persze senki nem a saját életével foglalkozik, hanem mindenki a másikéval, és beindul az intrika.

Itt a megfejtés + egy érdekesség

Nos, ez a sorozat azon a logikán alapszik, hogy mindegyik szám leírja az előzőt. Egy egyessel kezdtük, ami 1 db 1-es, tehát a második szám a 11. Ez ez 2 db 1-es, tehát a harmadik szám a 21. Ez 1 db 2-es és 1 db 1-es, tehát a negyedik szám 1211. Ez 1 db 1-es, 1 db 2-es és 2 db 1-es, tehát az ötödik szám 111221. Ez 3 db 1-es, 2 db 2-es és 1 db egyes, tehát a hatodik szám 312211. Ezek után a hetedik szám 13112221 lenne, a nyolcadik 1113213211 és így tovább.

Egy híres matematikus, John Conway egyébként megállapított egy rendkívüli érdekességet ezzel az önmagát leíró sorozattal kapcsolatban. A szekvencia ugyértelműen a végtelenségig folytatható, és a számok sorozatban a végtelenségig nőnek, de meglepő módon az 1, 2 és 3 számjegyeken kívül soha nem jelenik meg más számjegy a szekvenciában, akármeddig is folytatjuk. Ha egyre nagyobb és nagyobb számokat írunk le ilyen módon, soha nem fogunk négy egyesből, négy kettesből vagy négy hármasból álló sorozatot generálni egymás után.

(Kiemelt kép: 168.hu)