Optikai illúzió: melyik kaktusznak nincs párja? Csak a legintelligensebbek találják meg 25 másodperc alatt

Egy újabb optikai illúzió a böngészős feladványok nagy hazai mesterétől, Dudolftól.

2024. július 13., 07:41

Szerző:

Első pillantásra úgy tűnhet, Dudás Gergely, azaz Dudolf új rajzán minden kaktusz másmilyen, de ez csak egy optikai illúzió. Igazából valamennyiből kettő van. Vagyis majdnem valamennyiből...

Optikai illúzió: melyik kaktusznak nincs párja?

Az ilyen típusú optikai feladványokkal vizuális készségei mellett a memóriáját is fejlesztheti, plusz önmagában jó agytorna kitalálni, hogy az ember hogyan, milyen módszerrel lásson neki a kakukktojás-kaktusz megkeresésének. Mint gyakorlott rejtvényfejtők és egyben Dudolf nagy rajongói elmondhatjuk, hogy ha önnek 25 másodperc alatt sikerül beazonosítani azt a kaktuszt az alábbi képen, amelyiknek nincs párja, akkor ön egyértelműen a legügyesebbek közé tartozik.

Természetesen ha nincs kedve az óra ellen játszani, az sem gond, anélkül is roppant izgalmas játék a következő kép böngészése. Reméljük, nem kezdte el a böngészgetést a fenti képen, mert az csak a rajznak egy részlete, alább találja a teljes feladványt.

Az oldal alján találja a megfejtést

Ahogy szoktuk, most is ideteszünk egy lazán kapcsolódó érdekességet, hogy optikailag ne legyen túl közel egymáshoz a feladvány és a megfejtés. Szóval nagyon egzotikusnak tűnik Dudolf fenti rajza, de lehet, hogy unokáink már nem annak fogják érzékelni. Egyelőre összesen csak 20-30 helyen, alig pár négyzetméteren, de felütötték már a fejüket a kaktuszok Magyarországon. Jellemzőjük, hogy nem őshonosak, viszont rendkívül szívós növények, melyek veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra – írta az Időkép 2022-ben.

Az inváziós kaktuszfajok az amerikai kontinensről kerültek be Európába. Észak-Amerikában egészen a kanadai prériig őshonosak, így a Magyarországhoz hasonló szélességi körökön, sőt ennél hidegebb éghajlaton is régóta képesek túlélni a telet. Itthon a 2000-es évek óta ismertek, és egy-egy helyszínen már 20 éve megtalálhatók.

Ahol a talaj száraz és könnyen átereszti a vizet, egyes kaktuszoknak a túlélésben a -20 fokos fagy sem okoz problémát. Ezek az Amerikából hozott hidegtűrő kaktuszok az ördögnyelv-fügekaktusz vagy heverő medvetalpkaktusz (Opuntia humifusa) és a Kolorádói medvetalpkaktusz (Opuntia phaeacantha) – nyilatkozta Csecserits Anikó, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa a portálnak. Ide kattintva további érdekességeket olvashat a témában és videó is van!

Itt a megfejtés

Kattintson a következő videóra, ez tartalmazza a megfejtést az utolsó másodpercekben!

Igen, a kép jobb alsó sarkának közelében kellett ezúttal kereskedni, az a sötétebb kaktusz a páratlan, amelyiknek a feje búbján (és nem oldalt) egy háromszirmú, sárga virág látható.

(Kiemelt kép: Dudolf Instagramja)