Ezt 20 másodperc alatt illik rávágni: hol a 3 hiba ezen a Magyarország-térképen?

Magyarország, ahogyan még sosem látta: az alábbi térkép ugyanis 3 helyen eltér a valóságtól.

2024. augusztus 5., 14:56

Szerző:

Vigyázat, ne a fenti Magyarország-térképet kezdje el böngészni, az csak egy illusztráció és tudomásunk szerint semmilyen hibát nem tartalmaz! Na de az alábbi térképen van belőlük három is.

Egy Magyarország-térkép, 3 hiba

Tesztelje az alábbi játékkal a földrajz-tudását, illetve azt, hogy mennyire ismeri Magyarország térképét! Rengetegszer látjuk az alábbi ábrát valamilyen verzióban, ez a térkép most a főváros körvonalát, illetve a 19 vármegye határait és neveit mutatja, mást nem, többek között az ország vizeit sem.

Három helyen azonban hibát tartalmaz ez a térkép! Ha ön jó földrajzos, nyilván másodpercek alatt kiszúrja, hogy mi a gond az alábbi térképpel, de úgy találtuk, hogy 20 másodpercnek elég kell ahhoz, hogy legalább két hibát észrevegyen a háromból. Nos, önnek mennyi időre van szüksége? Indulhat a hibakeresés!

 Kép: Wikipédia/Bordakm – 168.hu/Gyulai Bence

A megfejtést az oldal alján találja

Nem tűnik praktikusnak a megfejtést rögtön odatenni a rejtvény alá, úgyhogy ha már Magyarország a téma ebben a feladványban, következzen helykitöltőnek néhány tény hazánkkal kapcsolatban.

Magyarország lett az Európai Unió legszegényebb országa tavaly, aminek részben következménye a kiskereskedelmi forgalom jelentős visszaesése, közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt – az Index szerint. A jegybank szerint ennek az az oka, hogy visszaesett a jövedelmek értéke.

Az Európai Unió 27 tagállama átlagának a 70 százalékát költötték a magyarok, míg a bolgárok 73, a románok pedig 89 százalékát. Az RTL Híradó beszámolója szerint az EU legmagasabb inflációja az unió legalacsonyabb fogyasztásával társult Magyarországon tavaly. Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója a Híradónak a következőket mondta:

„A magyar átlag lakosság a legszegényebb átlagosan az unió összes polgárát figyelembe véve. Ennek részben következménye a kiskereskedelmi forgalom jelentős visszaesése, hiszen nagyon keveset tudunk fogyasztani.”

A riportban az is elhangzott, hogy idén áprilisban csaknem 1 százalékkal csökkent a boltok forgalma márciushoz képest. Ennek értelmében nagyjából annyit vásároltak a magyarok, mint három évvel korábban, pedig a KSH adatai szerint a fizetések értéke tavaly szeptember óta nő. Erről a témáról többet itt olvashat korábbi cikkünkben.

Itt a megfejtés

Nos, a fenti térkép azért nem helyes, mert:

  1. Felcserélődött Somogy és Zala vármegye;
  2. Csongrád-Csanád vármegyét 2020 óta már így hívják, nem csak Csongrádnak; valamint
  3. Pest vármegye északon Szlovákiával határos, Nógrád vármegye nem határos Komárom-Esztergommal.

De mutatjuk máris a helyes térképet, pirossal karikáztuk be rajta a három kritikus részletet. Az alábbi a helyes térkép.

 Kép: Wikipédia/Bordakm – 168.hu/Gyulai Bence

(Kiemelt kép: Shutterstock/Bardocz Péter)