Magyarország az Európai Unió legszegényebb országa

Az Eurostat friss összesítése alapján 2023-ban Magyarország lett az Európai Unió legkevesebbet fogyasztó országa. Már nem csak a románok, hanem a bolgárok is megelőznek minket, Magyarország az Európai Unió legszegényebb országa.

2024. június 21., 08:34

Szerző:

Magyarország lett az Európai Unió legszegényebb országa tavaly, aminek részben következménye a kiskereskedelmi forgalom jelentős visszaesése – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. A jegybank szerint ennek az az oka, hogy visszaesett a jövedelmek értéke – írja az Index.

Nincs mit elkölteni

Az Európai Unió 27 tagállama átlagának a 70 százalékát költötték a magyarok, míg a bolgárok 73, a románok pedig 89 százalékát.

Az RTL Híradó beszámolója szerint az EU legmagasabb inflációja az unió legalacsonyabb fogyasztásával társult Magyarországon tavaly. Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója a Híradónak elmondta, „a magyar átlag lakosság a legszegényebb átlagosan az unió összes polgárát figyelembe véve. Ennek részben következménye a kiskereskedelmi forgalom jelentős visszaesése, hiszen nagyon keveset tudunk fogyasztani.”

A riportban az is elhangzott, hogy idén áprilisban csaknem 1 százalékkal csökkent a boltok forgalma márciushoz képest. Ennek értelmében nagyjából annyit vásároltak a magyarok, mint három évvel korábban, pedig a KSH adatai szerint a fizetések értéke tavaly szeptember óta nő.

„Már 11 százalék körüli reálkereset növekedés van, csak ezt az emberek túlnyomó része nem érzékeli, mert az ő keresete nem nő ennyivel”

– nyilatkozta Molnár László.

A jegybank megmagyarázza, miért Magyaroszág a legszegényebb uniós állam

A csatorna az ügyben megkereste a Magyar Nemzeti Bankot. Baksay Gergely, a jegybank ügyvezető igazgatója azt válaszolta: „A legfontosabb átmeneti vagy ciklikus ok természetesen a megemelkedett infláció volt az elmúlt két évben Magyarországon. Az infláció emelkedése következtében a reáljövedelmek csökkentek, a fogyasztói bizalom jelentősen mérséklődött, alacsonyabb szintre, mint a Covid idején. Mindez értelemszerűen visszavetette a fogyasztást.”

Mindeközben – szintén a stáb megkeresésére válaszolva – a magyar kormány úgy reagált, hogy szerintük „a családok egyre többet fogyasztanak”.

A KSH adatai szerint Magyarországon 2023-ban továbbra is Budapesten lehetett a legtöbbet keresni, a nettó bér átlagosan majdnem 200 ezer forinttal több volt a fővárosban, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: stevepb via Pixabay)

A járműipar komoly nehézségekkel küzd, amiből következően szárnyra kaptak olyan hírek, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz elhalasztaná a hatalmas méretű gyárberuházását, egyesek pedig tényként kezelik, hogy a cég már le is tett arról, hogy megduplázza hazai gyártókapacitását.