Gyorsult az infláció, az éves adat 4 százalékra emelkedett

 A KSH legfrissebb adataiból is látszik az éves infláció folyamatos növekedése. 

2024. június 10., 14:02

Szerző:

Májusban az éves infláció – az alacsony bázis miatt – 4 százalékra emelkedett az áprilisi 3,7 százalékról. Annak ellenére, hogy a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek áprilishoz képest – írja a Népszava. A 12 havi inflációs adat márciusban érte el a mélypontját, akkor 3,6 százalékot mért a Központi Statisztikai Hivatal, a KSH. A 4 százalékos éves ütem még így is jó adat, mivel az elemzők átlagosan 4,2 százalékos 12 havi pénzromlást vártak májusra – a Portfolio felmérése szerint.

A KSH közleménye szerint az elmúlt egy évben alig egy százalékkal drágultak az élelmiszerek. Igaz ezen belül a cukor 29,6, a csokoládé és kakaó 9,8, a gyümölcs- és zöldségfélék 9,5, a büféáruk 8,8, a sertéshús 8,6, százalékkal drágult. Sok minden viszont olcsóbb lett: a tojás ára 22,0, a liszté 19,6, a tejtermékeké 11,6, a száraztésztáé 10,6, a tejé, valamint a kenyéré 9,0–9,0, a sajté 7,4, a baromfihúsé 6,0 százalékkal csökkent. 

Az infláció a szolgáltatások árában is látszik 

A szolgáltatások ára 9,5 százalékkal drágult az elmúlt egy évben, ezen belül a hírközlési szolgáltatások 14,1, a lakbér 12,8, a testápolási szolgáltatások 10,5, a járműjavítás- és karbantartás 10,3, az autópályadíj, a gépjárműkölcsönzés és a parkolás 9,8, a lakásjavítás- és karbantartás 9,7, a sport- és múzeumi belépők 8,2, az üdülési szolgáltatás pedig 5,3 százalékkal lett magasabb. 

A háztartási energia viszont 2,4 százalékkal lett olcsóbb. Ezen belül a vezetékes gáz 4,7, az elektromos energia pedig 2,9 százalékkal alacsonyabb most. A tartós fogyasztási cikkekért 1,7 százalékkal kell kevesebbet fizetni. És jelentősen, 9,6 százalákkal csökkent a használt személygépkocsik ára, az új személygépkocsiké viszont 4,8 százalékkal nőtt.

Minimális csökkenés az előző hónaphoz képest

Egy hónap alatt átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak, az élelmiszerek viszont átlagosan 0,1 százalékkal drágultak. A száraztészta, a gyümölcs- és zöldséglé, a péksütemények, a párizsi és kolbász,  a csokoládé és kakaó ugyan minimálisan, de többe került májusban. A tojás, az étolaj, a tej és a kávé viszont valamivel olcsóbb lett. 

A legnagyobb mértékben, 0,9 százalékkal a szolgáltatások ára nőtt, ezen belül a belföldi üdülésé 3,4, a társasházi közös költség 1, a járműjavítás- és karbantartás díja pedig 0,9 százalékkal lett magasabb. A háztartási energiáért 0,9, ezen belül a vezetékes gázért 1,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A jármű üzemanyagok ára pedig 4,4 százalékkal esett a kormányzati beavatkozásnak köszönhetően, ami végül le tudta húzni az egyhavi árindexet. 

(Kép forrása: Pixabay)

Az európai e-kereskedők érdekvédelmi szervezete és tágországi társult szervezetei nyílt levélben fordultak az EU és a tagországok törvényhozásához, hogy lépjenek fel a Temu szerintük piactorzító működésével szemben.

2024. június 21., 08:34

Az Eurostat friss összesítése alapján 2023-ban Magyarország lett az Európai Unió legkevesebbet fogyasztó országa. Már nem csak a románok, hanem a bolgárok is megelőznek minket, Magyarország az Európai Unió legszegényebb országa.