Bár a statisztikai hivatal próbál mást mutatni, az infláció korántsem csitult el

Noha a KSH áprilisra meglehetősen csekély drágulást mutatott ki, az infláció nem kímélte összesen mintegy 40 termék és szolgáltatás árát. Így azok sohasem voltak olyan magasak, mint ma.

2024. május 13., 13:58

Szerző:

Az infláció már tavaly novemberben is brutális volt Magyarországon, így rekord összegbe került a temetés, a jogsi és a fodrász, ám mostanra kiderült, mindennél van még feljebb. A temetés a legfrissebb adatok szerint idén áprilisra 22-30 ezer forinttal tovább drágult. A hajvágás ára is az egekbe nőtt, a tavaly novemberi rekordot többszáz forinttal meghaladva. Egyezően a jogosítvány megszerzésének költségeivel, ami több mint hatezer forinttal kerül már többe – derül ki az  Azénpénzem.hu elemzéséből.

Eszerint a marhahús sohasem került ennyire sokba, mint idén áprilisban. Ugyanez a helyzet a csemegeszalonnával, vagy a gombával, a narancslével, az ásványvízzel is. A napi menü és az iskolai ebéd ára is rekordot ért el. Ahogy vendéglátóhelyen sem kértek még soha el annyit el egy kávéért, mint amekkora összeg a legutóbbi árstatisztikában szerepel.

Ugyanakkor mintegy húsz termék került az idén áprilisban legalább egy ezressel kevesebbe eddigi legmagasabb áránál. Így a 3 és a 4 csillagos szállodai szobákért is kevesebbet kell fizetni, de a férfi átmeneti kabátért is valamivel csekélyebb összeget kell már kiadni. A portál szerint már ebből is látszik, hogy valójában a drágulás felé billenhet a fogyasztók érzékelése.

A portál szerint érdemes felidézni, hogy idén áprilisban az infláció ugyan némiképp magasabb lett a vártnál, de a KSH így is meglehetősen csekély drágulást mutatott ki. A fogyasztói árak 3,7 százalékos növekedése utoljára 2021 tavaszán látott szintet idéz. Ez azonban valójában a statisztika nagy varázslata – írja a cikk. Az ugyanis, hogy éves összevetésben az árak már nem nőnek olyan ütemesen, az nem jelenti azt, hogy a háziasszonyoknak a boltokban ne kellene mélyen nyúlni a pénztárcájukba.

Az infláció ugyanis egy viszonyszám, azt jelzi, hogy a megnevezett – általában a pont egy évvel korábbihoz, képesti – intervallumban milyen volt az árak mozgása. Amihez viszonyítanak az a bázis. A megugráshoz képest többnyire könnyű lanyhulást kimutatni. Végül a portál Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzőjére hivatkozva azt írja: a „bázishatás” áprilisban még támogató volt, de májustól várhatóan ismét emelkednek az éves inflációs ráták.

Újra emelkedhet az infláció

Az MNB szerint a következő hónapokban újra nőni fog az infláció a bankok és távközlési cégek jelentős áremelései miatt – írta meg a 168.hu korábban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői szerint a forint elmúlt hetekben tapasztalt gyengülése magasabb irányba tolná, ezzel szemben a vártnál sokkal gyengébb gazdasági növekedés és belső kereslet hűti az áremelési folyamatokat – mondta Balatoni András, az MNB igazgatója, a jegybank friss Inflációs jelentését bemutató tájékoztatón. A gazdaság a múlt év végén stagnált, megállt a kilábalás, ami miatt az áremelkedések alacsonyabbak lettek az első két hónapban, vagyis az infláció a vártnál nagyobb mértékben csökkent. Ezt segítette, hogy az élelmiszerárak is lassabban nőttek.

Az MNB szakértői szerint az élelmiszerek visszafogott drágulását a csökkenő globális élelmiszer-alapanyagárak mellett az erősebb versenyt generáló kormányzati intézkedések is támogatták. A feldolgozatlan élelmiszerek esetében az utóbbi hónapokban megfigyelt visszafogott átárazások rövid távon fennmaradnak, így az idei évben 2 százalék körül, míg 2025-ben 3,8 százalékkal drágulhatnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fodrásztanulók egy kereskedelmi kiállításon Poitiers-ben. Fotó: Jean-Francois Fort / Hans Lucas / AFP)

Az európai e-kereskedők érdekvédelmi szervezete és tágországi társult szervezetei nyílt levélben fordultak az EU és a tagországok törvényhozásához, hogy lépjenek fel a Temu szerintük piactorzító működésével szemben.

2024. június 21., 08:34

Az Eurostat friss összesítése alapján 2023-ban Magyarország lett az Európai Unió legkevesebbet fogyasztó országa. Már nem csak a románok, hanem a bolgárok is megelőznek minket, Magyarország az Európai Unió legszegényebb országa.