Magyarországon a legmagasabb az élelmiszerekre rakódó adó mértéke

Európa bajnok Magyarország az élelmiszerekre rakódó adó mértékében. Ráadásul mindezt infláció formájában az egyszerű vásárló fizeti meg.

2024. május 7., 13:58

Szerző:

A magyar élelmiszereken a legmagasabb az adó Európában – erről beszélt Éder Tamás az RTL reggeli műsorában. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) elnöke elmondta, sokszor az állami beavatkozások okoznak kihívásokat az ágazat szereplőinek. A mezőgazdasági termékeket az élelmiszeripari cégek mindenhol ugyanannyiért veszik meg az EU-ban, különbséget csak a szállítás költsége jelent.

Magyarország több mint tíz éve átalakította adóstruktúráját, amely eredményeként a termékeken jelent meg nagy adó.

Nagy többségén 27 százalék áfa van, erre még rárakódik a népegészségügyi termékadó, ami ugyan a népegészségügyet nem szolgálja, de az élelmiszerárakat növeli. Tavaly rárakódott a kiskereskedelmi extra profitadó, ami 4,5 százalék már az idénre

– tette hozzá Éder Tamás, emlékeztetve rá, hogy Magyarországon 27 százalékos áfa terheli az élelmiszereket, míg az uniós átlag 14 százalék. Tavaly óta a gyártókat terheli a kiterjesztett gyártói felelősség, és a magyar EPR-díj is az egyik legnagyobb Európában.

A FÉSZ elnöke szerint az Európai Unióban nálunk rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért drága szinte minden. Közben ugyanakkor a nyereség kevés, elmaradtak a fejlesztések, gond van az élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével. A magyar cégek megfelelő profitot nem tudnak realizálni az ilyen adóterhekkel sújtott fogyasztókkal szemben. Az élelmiszerinfláció 2022 decembere és 2023 januárjában tetőzött 56 százalékos szinten. Ez a szám messze fölötte van az európai uniós átlagnak. Éder Tamás szerint azóta elindult a korrekció, ám a szakember szerint ezt a szintet sajnos meg kell szoknunk, lényegesen olcsóbb élemiszerekre nem számíthatunk, kivéve adótételcsökkenés esetén.

Nincs új adóstratégia, így újra elszállhat az infláció

Ahogyan azt korábban megírtuk, a magyar gazdaság 2023-ban elhúzódó recessziós állapotba került, ám lecsökkent az infláció és kedvező fordulat történt a külső egyensúlyban. A gazdaságpolitikában ugyanakkor nincs új stratégiája a kormánynak, így továbbra sem dolgoznak ki új gazdasági stratégiát az elhibázott újra iparosítási program helyett. Azaz a gyakorlatban visszatérnek egy moderált inflációs gazdaságpolitikához.

Ez pedig azt eredményezheti, hogy a választások után felerősödik a megszorítási politika, ráadásul az idén elindul a túlzottdeficit-eljárás, igaz, még szankciók nélkül. A deficit 6,5 százalékról 4,5 százalékra csökkentése mellett a kamatkiadások GDP arányában mintegy 0,5 százalékpontos emelkedését is ki kell gazdálkodni. Ez az elsődleges egyenleg legalább 2,5 százalékpontos csökkentését, vagyis megszorító lépéseket igényel. Ráadásul elemzők véleménye szerint az idei második félévben az infláció is megemelkedhet.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Forrása: Shutterstock)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett?