Egyre nagyobb hitelkártya-tartozást halmoznak fel a magyarok

Az infláció hatására növekszik a hitelkártya-tartozás mértéke Magyarországon.

2024. június 6., 11:38

Szerző:

A jegybank adatai alapján egy átlagos magyarnak 142 ezer forintos hitelkártya-tartozása van, ez soha nem volt még ilyen magas – számolt be róla az RTL Híradó.

A csatornának a biztosdontes.hu szakértője, Gergely Péter nyilatkozott az emelkedő tartozásokkal kapcsolatban. Elmondta, hogy a tavalyi évben 12%-kal nőtt az egy főre jutó adósság mértéke az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Az infláció emelkedése a vásárlóerő csökkenését idézi elő, így nem meglepő, hogy tavaly egy átlagos család már 327 ezer forinttal többet költött élelmiszerre, mint 2022-ben, miközben a költéseket a legtöbben igyekeztek visszaszorítani, így jóval kevesebb terméket vittek haza.

A hitelkártya-tartozás az egyetlen lehetőség

A hitelektől a legtöbben tartanak, ám egyre többen kényszerülnek arra, hogy igénybe vegyék a bankok szolgáltatásait, különösen az olyan gyors megoldásokat, mint például a hitelkártyák által kínált lehetőségeket.

Sok család panaszkodik arra, hogy a havi bevételeikből nem tudják fedezni minden költségüket, erre pedig átmeneti megoldást kínál a hitelkártya, de akkor is gyors segítséget jelent, ha egy váratlan kiadás miatt a hó vége előtt elfogyott a fizetés.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) információi szerint 158,5 milliárdra növekedett a lakosság hitelkártya-tartozása, és már 1,1 millió hitelkártya-tulajdonos él hazánkban.

Gergely Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy az ügyfelek görgetik maguk előtt az adósságaikat, ami azért is jelent nagy veszélyt, mert a hitelkártyák rendelkeznek a legmagasabb kamattal: 25%-os éves kamattal lehet számolni.

Sok ügyfélnek mínuszos a folyószámlája, nagyságrendileg ők is ugyanakkora összeggel tartoznak, mint a hitelkártya-tulajdonosok. Arról, hogy mi okozhatja a kiugró számokat, Gergely Péter így nyilatkozott:

„Nagyon sokan az emelkedő árakat úgy próbálták meg tavaly kifizetni, hogy még inkább mínuszba mentek a folyószámla-hitelkeretükkel, illetve a hitelkártyájuk terhére vásároltak.”

Véleménye szerint ezeket a hiteleket csak lassan tudják majd felszámolni az ügyfelek, mert még a fizetésemelések sem ellensúlyozzák kellőképpen az adósságokat.

Az RTL Híradó megszólaltatta Bod Péter Ákost is, aki a jegybank korábbi elnöke volt. Ő úgy véli, hogy éppen a leginkább kiszolgáltatott emberek kerülnek még nehezebb helyzetbe a rendkívül magas infláció, illetve a hitelek által generált tartozások miatt, mivel ők nem csak az infláció hatását érzékelték, hanem életminőségük is jelentősen romlott az elmúlt időszakban.

Az, hogy a fizetések vásárlóereje jelentősen csökkent, az aktív dolgozók nagy részét érintette, bár nem azonos mértékben, így a szakemberek egyetértenek abban, hogy az infláció tehető felelőssé a növekvő banki tartozásokért is.

(Fotó: Pixabay)