Egyre több családnál lesz üres a kassza a hónap végére

Egyre több családban okoz problémát a hónap végén, hogy kifizessék a számlákat vagy bevásároljanak. Sokan próbálják hitellel pótolni a hiányt, de ez nem jó ötlet. 

2023. július 19., 14:21

Szerző:

„Hogyha valakinek kevesebb pénze van, mint amiből havonta ki tud jönni, akkor soha nem jó ötlet a hitelfelvétel” – mondta Gergely Péter, a Biztosdöntés.hu alapítója a Jazzy Business Class-ban. A szakértő arról beszélt, hogy az utóbbi időszakban sokan gondolták azt hogy a magasabb infláció miatt fölvesznek valamilyen személyi kölcsönt és ezzel átvészelhetik a nehezebb időszakot. Tévedtek. 

A Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból az látszik, hogy egyre kevesebben vesznek fel például lakáshitelt, mert sokkal drágább a törlesztő, mint egy-két évvel ezelőtt – mondta a szakértő. „ Ami viszont problémás, hogy a folyószámlahiteleknél és a hitelkártyáknál, ahol ilyen keretjellegű, leírható pénz van a háttérben, amit bármikor föl lehet használni, ott sajnos folyamatosan emelkedik a háztartások tartozása”. Arról is beszélt, hogy voltak, akik azt hitték,  az utóbbi időszakban, hogy jó ötlet, ha a visszaeső bevételüket a magasabb infláció miatt valamilyen személyi kölcsönnel pótolják, és akkor ezzel valahogy átvészelik ezt a nehezebb időszakot. „A bankok nem nagyon szeretnek ilyen célra ügyfeleknek hitelt adni, és ezt én sem tartom jó ötletnek” – hangsúlyozta Gergely Péter.

A szakértő szerint jelenleg bizonytalan a helyzet ahhoz, hogy valaki bevállaljon egy 20 éves lakáshitelt.  Gergely Péter azt mondta, hogy hogyha valakinek folyamatosan mínuszban van a folyószámlahitele, tehát amikor beérkezik a fizetése, akkor épp csak, hogy nullára tölti föl, és aztán megint az egész hónap során a mínuszban van, az problémás, mert az évi 25-30 százalékos kamatot szinte folyamatosan fizeti.

„Utoljára egyébként 10 éve, 2013-ban volt arra példa, hogy a folyószámlahiteleknek az állománya, tehát a fennálló tartozás 7 egymást követő hónapban folyamatosan növekedik”– tette hozzá.  A hitelkártya, folyószámlahitel termékeket nem erre találták ki.

„2015 február óta nem volt ilyen magas a hitelkártya tartozások összege”

– fejezte ki aggodalmát Gergely Péter. „Most már több mint 146 milliárd forinttal tartoznak a hitelkártya-tulajdonosok, így a folyószámlahitel-tulajdonosoknak 300 milliárd” a tartozás összege.

Azért azt megnyugtatólag közölte, hogy „szerencsére azt látjuk, hogy nem sokan vannak még 90 napon túli elcsúszásban a hiteleikkel”. A szakértő szerint azért, mert a munkanélküliség alacsony és sokaknak olyan hitele van, aminek fix a törlesztője. Azok az ügyfelek, akiknek már van hitelük, sokkal jobb helyzetben vannak, mint régebben voltak – mondta a szakértő. Felhívta a rádióhallgatók figyelmét arra, hogy akinek a meglévő hitele törlesztésével problémája van, arra nagyon figyeljen oda, hogy 90 napon túli tartozása semmiképpen ne legyen – ami meghaladja a bruttó minimálbér összegét – , mert akkor a bank felmondhatja a szerződést, és felkerülhet a negatív hitelesek listája.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:Pixabay)

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).